Insinööri-lehti

Olet ilma jota hengitän

Ammattiliitto palvelee jäseniään kahden erilaisen palveluprosessin kautta. Akuuttiin tarpeeseen on käytettävissä neuvontapalveluja, joista saa apua työsuhteen aikaisiin ongelmiin ja vastauksia työsuhteeseen liittyviin kysymyksiin.

Liitoilla on myös urapalveluja helpottamaan työpaikan vaihtoa tai laajempaa urasuunnittelua varten. Järjestetään koulutuksia, joiden avulla voi parantaa tietämystään työsuhteen pelisäännöistä ja kehittää työnhakuvalmiuksiaan. Nämä palvelut on helposti tunnistettavissa hyödyksi.

Taustalla pyörii kuitenkin myös edunvalvontaprosessi, jonka tuloksista jäsenet nauttivat päivittäin työpaikoillaan. Edunvalvonnan kautta vaikutetaan niin palkkoihin kuin jaksamiseenkin. Työturvallisuuteen liittyvissä asioissa tehdään yhteistyötä eri viranomaisten kanssa.

Tavoitteena on saada jäsenet kohtuullisilla ansioilla terveenä eläkkeelle hyvän työuran päätteeksi. Tätä edunvalvontaprosessia jäsenet eivät helposti huomaa, vaikka sen tulokset ovat jatkuvasti läsnä elämässä, kun taas aktiivisesti hyödynnettyjä palveluita tarvitaan harvemmin.

Näen, että edunvalvontapalveluiden tuloksista on muodostunut perushyödyke, kuten puhtaasta vedestä ja ilmasta. Edunvalvonnan avulla on rakennettu eräänlainen työpaikan ilmastollinen perusehto. On havaittavissa, että näitä perusehtoja ei kuitenkaan huomioida liiton jäsenyyden etuja arvioidessa, kuten ei huomioida puhdasta ilmaa tai vettäkään. Harvallapa tulee mieleen iloita jokaisesta puhtaan ilman henkäyksestä tai lasillisesta kirkasta vettä.

Moni ajattelee, että tämä rinnastus ei oikein toimi ja ilman tätäkin pärjätään. Totta tämäkin, tavallaan. On maailmassakin paikkoja, joissa pärjätään savusumussa ja puutteellisten vesivarojen kanssa. Pärjääminen on mahdollista, mutta elämä on vaan eräänlaista henkiinjäämistaistelua.

Sama tilanne on työehdoissa. Kyllä Kaakkois-Aasian nyrkkipajoissakin pärjätään heikommilla työehdoilla. Pärjääminen on siellä vain erilaista ja huomattavasti heikompaa kuin kotimaisissa turvallisissa työpaikoissa raikkaan ilman ja puhtaan veden keskellä.

Tommi Grönholm
Insinööriliiton projektipäällikkö