Olen pitänyt lomani. Laskin, että seuraava on noin 40 viikonlopun päässä. Kesässä ei ollut valittamista, se oli mitä parhain. Siitä tuli kyllä nautittua.
Nauttiminen on usein maksullista. Nauttia voi matkailusta, kulttuurista, ruoasta tai nautintoaineiksi luokitelluista asioista. Kaikki se maksaa. Lomastakin nauttiminen edellyttää rahaa, ainakin jossain määrin. Lomapalkan lisäksi on useilla työehtosopimuksilla sovittu lomarahasta. Puhutaan myös lomaltapaluurahasta. Lomarahan tarkoitushan on, ainakin minulle, olla se nautintoihin sijoitettava raha.
Edellä mainitsemiani nautintoja tarjoavat useimmiten yrittäjät. Tarjontaa on niin matkailu- kuin muillakin palvelualoilla. Jos on kysyntää, yrittäjät saavat tuotteensa ja palvelunsa myytyä. Se on hienoa: pyörät pyörivät, eikä parkkiruutuun kasva pujo.
Nautintojen maailmassa on kautta aikain ollut synkkiä pilviä. Eedenistä alkaen. Nyt tuntuu siltä, että synkästä pilvestä sataa kuiviin heiniin, ja vielä omiin.
Yrittäjien toimitusjohtaja on esittänyt lomarahan poistoa. Miksi ihmeessä. Eikö hän halua kuluttajaa leirintäalueelle tai lavatansseihin? He ovat nimittäin maksavia asiakkaita, luultavimmin ovat lomarahat lompsassa nautintoja varten. Matkalla on käyty tankkaamassa ja samalla ostettu saunamakkarat ja virvokkeet. Yrittäjältä.
Ovat yrittäjät esittäneet muutakin. Kesäkuussa Länsiväylä nimisessä lehdessä eräs elintarvikealan yrittäjä esitti pekkaspäivien poistamista. Hän esitti niiden vaihtoehtona lomallelähtörahaa, jolla voi hankkia niitä nautintoja.
Artikkelin mukaan rahantarve on monilla krooninen. Kesällä se on jopa tuplaten. Maksetaanko siis liian pientä palkkaa? Ansaitun vapaan vaihtaminen yksinkertaiseen palkkaan ei liene vaihtoehto kovinkaan monelle, mikäli työ ja siitä saatava korvaus ovat oikeassa suhteessa.
Molemmat vaihtoehdot, sekä lomarahan poisto että pekkasten maksaminen lomallelähtörahana, ovat selkeitä taka-askelia tässä suvisessa polkassa. Useissa Euroopan maissa maksetaan niin sanottu 13. kuukauden palkka työntekijän palkitsemiseksi. Sillä pääsee ostamaan nautintoja. Aikaa shoppailuunkin on tarjolla, koska useissa eurooppalaisissa maissa vuosityöaika näyttää olevan lyhyempi, kuin Suomessa.
Mutta tarkkana pitää vapaapäivien kanssa olla. Erään voimalaitoksen nuori vuoromestari määräsi Ollin tekemään toisen lämmittäjän vapaapäivän. Mutta eipä näkynyt Ollia aamuvuorossa laisinkaan.
Seuraavana päivänä mestari huusi naama punaisena Ollille, että missä hemmetissä sinä eilen olit. Olli kertoi olleensa pilkillä, koska sinne Mattikin aina vapaapäivänä menee.
Käytetään me syksyn hyvin ansaitut vapaat vaikkapa sienien ja marjojen poimintaan. Kyllä niiden voimalla jaksetaan Jouluun asti.
Hannu TakalaUuden Insinööriliiton asiamies