Insinööri-lehti

Sadan päivän loma

Loma on arvokas aika, joka tarjoaa mahdollisuuden levätä, rentoutua ja ladata akkuja. Useimmat meistä odottavat innokkaasti aikaa, jolloin voimme irrottautua arjen kiireistä ja stressistä. Mutta mitä tapahtuisi, jos voisit olla lomalla peräti 100 päivää?

Pitkä loma tarjoaa mahdollisuuden päästä irti jatkuvasta stressistä ja paineista, joita kohtaamme työssä. Stressin hallinta on tärkeää terveydelle, ja pitkä loma antaa aikaa palautua ja saada etäisyyttä stressitekijöihin. Se auttaa rentoutumaan ja palautumaan fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti.

Työn ja päivittäisten velvollisuuksien keskellä on helppo unohtaa palautumisen tärkeys. Loma antaa sinulle aikaa keskittyä itseesi ja omaan hyvinvointiisi. Voit nukkua enemmän, osallistua rentouttaviin aktiviteetteihin ja viettää aikaa luonnossa. Tällaiset palauttavat toiminnot auttavat vähentämään uupumusta ja lisäämään energiatasojasi.

Loma voi toimia myös luovuuden ja inspiraation lähteenä. Uuden ympäristön kokeminen, erilaisten kulttuurien tutkiminen ja uusien kokemusten saaminen voivat stimuloida mielikuvitusta ja inspiroida uusien ideoiden syntymistä. Voit uppoutua harrastuksiin tai projekteihin, joita ei arjen kiireessä ehdi toteuttaa. Tämä voi auttaa laajentamaan ajattelua ja löytämään uusia näkökulmia.

Kiireisessä arjessa aikaa läheisten kanssa voi olla rajallisesti. Pitkällä lomalla ehditte luoda syvempiä yhteyksiä ja luoda arvokkaita muistoja. Voitte tehdä yhteisiä matkoja, osallistua yhteisiin aktiviteetteihin ja viettää aikaa keskustellen ja nauttien toistenne seurasta. Sosiaalisten suhteiden vahvistaminen on tärkeää hyvinvoinnin kannalta ja pitkä loma tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden.

Kun sinulla on aikaa pysähtyä ja pohtia elämääsi, voit tarkastella omia arvojasi, tavoitteitasi ja unelmiasi. Tämä voi johtaa syvempään itsetuntemukseen ja auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä tulevaisuutesi kannalta. Voit myös haastaa itseäsi ja kokeilla uusia asioita, mikä voi johtaa henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen.

Pidempi loma antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä terveyteesi. Voit käyttää aikaa liikunnan harrastamiseen, terveellisen ruokavalion noudattamiseen ja kehon ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Terveys on arvokkain voimavara, ja pitkä loma voi auttaa sinua panostamaan siihen entistä enemmän.

Sadan päivän poissaolo töistä voi auttaa sinua arvioimaan omaa elämänhallintaa ja asettaa terveitä rajoja työn ja vapaa-ajan välille.

Kun kerroin liiton viestintäpäällikölle aikeestani jäädä 100 päiväksi vapaalle, hän pyysi minua kirjoittamaan aiheesta blogin. Loman lähestyessä aivoni ovat jo puolittain narikassa, niin valitsin helpomman tien.

Kirjoitin ChatGPT:lle käskyn: Kirjoita 2600 merkkiä aiheesta, miksi kannattaa olla lomalla 100 päivää. Teksti ei aivan sellaisenaan tyydyttänyt minua, mutta lähestulkoon. Kokeile sinäkin – tekoälyä ja 100 päivän vapaata.

Minna Anttonen
Insinööriliiton työehtoasiantuntija