Insinööri-lehti politiikka

Yksin, purjehtija

Viikko päättyi työmaalla yhden sortin kulttuuripläjäykseen. Vanha Nieminen kaivoi kahvikopilla taskustaan paperiliuskan, kallisti päänsä kuin Harri Kirvesniemi konsanaan ja aloitti ääni väristen.

– Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot.

Ja niin me kuulimme Veikko Antero Koskenniemen hienoa runoa säe säkeeltä. Tuli loppuhuipennuksen aika. Lausuja piti asianmukaisen tauon, katsoi yleisöään ja huokaisi:

– Ainoa uskollinen on oma varjosi vain.

* * *

Fiksummat olivat jo ensimmäisten säkeiden kajahtaessa tajunneet, mistä on kysymys. Runo oli soveltuvin osin osoitettu kokoomuksen jättäneelle Hjallis Harkimolle, jota armas runonlausujamme ei tunnetusti kovin korkealle arvosta, ei poliitikkona eikä urheilumogulina.

Tämä kävi myös välittömästi selväksi, kun Nieminen vaihtoi sujuvasti roolinsa kulttuurista politiikan puolelle. Hän muistutti politiikan olevan pohjimmiltaan joukkuelaji, jossa menestyminen vaatii ennen kaikkea pelisilmää.

– Hyvät ystävät, muistakaa, että tämä meidän köyhän miehen Macronimme tuli tunnetuksi purjehtimalla maailman merillä ypöyksin, vailla seuraa, sosiaalisia kontakteja ja mahdollisuutta keskustella. Tällaiseen ryhtyminen kertoo paljon ihmisestä, varmaan myös jättää häneen jälkensä, Nieminen ilmoitti.

* * *

Alun johdantoa seurasi tuhahtelujen täyttämä lista Harkimon tekemistä virheistä. Ja niitähän riitti. Osa oli moneen kertaan kuultuja.

– Tämä kaikkien alojen asiantuntija moittii politiikkaa ja kokoomusta siitä, että päätökset syntyvät vailla kunnon keskustelua. Väitteen esittää kansanedustaja, jota ei kuuleman mukaan ole juuri kokoomuksen eduskuntaryhmän huoneessa näkynyt.

– Missä sitä poliittista keskustelua Harkimon mukaan sitten pitäisi käydä. Jokereiden pukukopissa vai, Nieminen vaahtosi.

* * *

Perjantai-iltapäivän miniseminaari päättyi kahvikopin peräosasta esitettyyn vienoon kysymykseen, miten politologi Nieminen arvioi Hjalliksen poliittisen uran jatkuvan. Syntyykö hänen irtiotostaan uusi poliittinen liike, saako hän seuraajia, kuinka suuri menetys Harkimon lähtö on kokoomukselle.

Niemisen mukaan vastaukset eivät löydy kaurapuurosta vaan runoudesta. Hän kysyi, haluaako joku kuulla Koskenniemen runon uudelleen.

Yhtään kättä ei noussut. Ja täytyy sanoa, että harvoin on työmaan kahvikoppi tyhjentynyt yhtä rivakasti kuin perjantaina.