Insinööri-lehti

Työttömiä piisaa, töitä ei

Työmaalla on loppuviikolla puhuttu taas työttömistä, työttömyydestä ja töiden vähyydestä. Pontimena keskusteluun oli televisio-ohjelma, jossa nuori, työtön mies tiedusteli varsin asiallisesti studiossa istuneelta kansanedustaja Susanna Koskelta, mitä oikeaa työtä Suomessa on hänelle tarjota.

Kansanedustajan vastaus oli tökerö. Kansan valittu kehotti nuorta miestä katsomaan ympärilleen, että kyllä sinulle töitä riittää. Kun nuori mies pyysi tarkempaa vastausta, Koski ilmoitti, että junan ikkunasta katsottaessa huomaa Suomen olevan metsiä täynnä.

Risusavottaa Etelä-Pohjanmaan lahja kotimaiselle politiikalle ei sentään maininnut. Päinvastoin, Koski kolmeen kertaan kiisti tarkoittaneensa tätä sinällään mukavaa puuhaa, josta rahaa ei juuri kukaan ole valmis maksamaan lanttikaan.

* * *

Yhteen ääneen ja erikseen totesimme, että ”kyllä Suomesta tekemätöntä työtä löytyy” on kyllä yksi kuluneempia ja turhempia fraaseja, mitä fiksuna itseään pitävät poliitikot ovat maailman sivu viljelleet.

Tottahan se on, paljon on töitä tekemättä.  Ja lisää tulee: Sieväsen kesämökilläkin on ulkohuusi edelleen tyhjäämättä, vaikka vaimo siitä jo kuukausi sitten huomautti. Töitä siis on, mutta ongelma on se, ettei niiden tekemisestä kukaan halua maksaa.

Olisi kiva tietää, mihin töihin Koski junanikkuna-ja metsävertauksellaan viittasi, jos ei risusavottaan? Mitä sellaisia töitä sieltä junanikkunan takaa siintävässä metsässä on, mistä televisiostudiossa työn perään kysellyt 19-vuotias mies voisi elantonsa hankkia.

Kansanedustaja ei tiennyt, mutta Sievänen tietää. Ei mitään.

* * *

Totesimme taas kerran, että työttömien kyykyttäminen on jälleen muodissa. Meinaavat kuulemma laittaa työttömät kolmen kuukauden välein yksityisten konsulenttien haastateltaviksi. Hintaa kokeilulla on 17 miljoonaa euroa.

Kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä nämä viisaat konsulentit ovat, jotka noin vain haastattelemalla taikovat töitä vailla oleville tuhansia työpaikkoja. Mutta se tiedetään, että jos et haastatteluun mene, karenssia paukkuu kuukauden verran laakista.

Joku pitkän matematiikan kirjoittanut siinä työmaalla laskeskeli, että kova on konsulenttienkin urakka. Oli jollain kaavalla jakanut 17 miljoonaa haastattelijoiksi, jyvittänyt työttömät heille ja tullut siihen tulokseen, että yhtä työtöntä kohti haastattelijalla on aikaa vähän toistakymmentä minuuttia.

Siitä sitä uutta työtä syntyy, melkein kuin risusavotassa.

* * *

Surullisen kuuluisaa sote-uudistustakin on kahvitunnilla sivuttu. Nieminen alkuviikolla ilmoitti, että uudistuksen yhteydessä on syytä pohtia myös jonkinlaista lemmikkieläinten terveydenhuoltouudistusta.

Niemisen kummityttö oli vienyt viikonloppuna keski-ikäisen kissansa eläinlääkäriin. Purkkiruoka oli alkanut mennä katin kurkusta alas tavallista nihkeämmin. Ja niinhän se oli, että pehmeän teollisuussapuskan syöminen oli aiheuttanut kissalle hammaskiveä.

– Ja lasku oli 200 euroa. Ihminen taitaa sentään selvitä moisesta kahdeksalla kympillä. Kyllä olisi kirveellä töitä, Nieminen tuhahti monimerkityksellisesti.