Insinööri-lehti työmarkkinat

Son korkeemman käres!

On se jännää, miten ihmisen naamasta näkee jo kilometrin päähän, mitä mielessä liikkuu. Vanha Nieminen tuli perjantaiaamuna töihin niin muikeana, että hänet hyvin tuntevat miettivät koko armaan päivän, mitä iltapäivän kahvitunnilla mahtaa olla luvassa.

Ja niinhän herra aloitti ilonpidon ennen kuin ehti kunnolla saada kahvikuppia käteensä. Aihe ja käsittelytapa olivat taattua Niemistä.

– Minä ilmoitan teille suuren ilon, joka tuleva kaikille työmarkkinaosapuolille. Maa on saamassa uuden valtakunnansovittelijan, Kirkon entisen työmarkkinajohtajan Vuokko Piekkalan, joka tulee ratkomaan työmarkkinariitoja ennennäkemättömällä tavalla, Nieminen aloitti.

***

Ja paasaus jatkui. Niemisen mukaan liittojohtajilla on edessään uuden opettelu, kun he tulevat huolineen ja murheineen Bulevardille.

– Jos riidassa on kyse rahasta, mihin asentoon mahtavat osapuolten suut mennä, kun uusi valtakunnansovittelija levittää laupiaasti kätensä ja sanoo rauhallisella äänellä nuo Vuorisaarnan viisaat sanat: ”Pyytäkää, niin teille annetaan.”

On toki uudenkin valtakunnansovittelijan aikana mahdollista, että työmarkkinariita pitkittyy ja sanailu äityy pahaksi. Mutta onneksi apu ja hyvät neuvot eivät ole kaukana.

– Valtakunnansovittelijalta löytyy viisautta vaikeaan tilanteeseen. Hänen neuvonsa on: ”Älkää tehkö pahalle vastarintaa – jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin”, Nieminen sanoi.

Hänen mukaansa syntynyt tilanne aiheuttaa etenkin ensimmäisillä kerroilla suurta hämmennystä. Neuvotteluosapuolet katsovat kilvan toisiaan ja miettivät, kumman kuuluisi kääntää mikäkin poski.

***

Nieminen oli ehtinyt miettinyt valtakunnansovittelijalle viisauksia annettavaksi niin työnantajille kuin palkansaajille. Hänen mukaansa niskoittelevat ja nuukaksi heittäytyvät työantajapomot tulevat toisenkin kerran kuulemaan kansakoulun uskonnontunnilta tutun sananlaskun.

– Kunnioita Herraa antamalla varoistasi ja kaiken satosi parhaimmasta, niin sinun jyväaittasi täyttyvät runsaudella, ja viini pursuu sinun kuurnistasi.

Niemisen mukaan helpolla eivät pääse liikaa pyytävät ay-johtajatkaan. Heitäkin siunataan sananlaskulla.

– Heille muistutetaan, että ”autuas se ihminen, joka on löytänyt viisauden, ihminen, joka on saanut taidon. Sillä parempi on hankkia sitä kuin hopeata, ja siitä saatu voitto on kultaa jalompi”.

***

Ja työantajien on kuulemma turha yrittää pelata aikaa uuden valtakunnansovittelijan kanssa. Se loppuu heti alkuunsa.

– Valtakunnansovittelija tulee huoneeseen, katsoo tuimasti työantajien juristeja ja sanoo: ”Älkää hyvät miehet sanoko lähimmäisillenne, että menkää nyt ja tulkaa toiste, huomenna minä annan. Miksi teette näin, kun teillä kuitenkin on ja tiedätte sen jo tänään”, Nieminen mukaili vanhan kirjan lauseita.

Hänen mukaansa hengellisestä otteesta huolimatta voi kuitenkin käydä niin, että uudenkaan viranhaltijan otteet eivät miellytä kaikkia.

– Niin että alan ottaa vetoja siitä, kuka työmarkkinapomo käy kaiken tämän jälkeen wittenbergiläisessä hengessä naulaamassa omat työmarkkinateesinsä Bulevardilla valtakunnansovittelijan toimiston oveen, Nieminen päätti vuodatuksensa.