Insinööri-lehti

Se oli siinä sitten

Kuten arvata saattaa, työmaalla on tällä viikolla puhuttu suomalaisista matkapuhelimista ja niiden valmistuksesta. Kyllä se vaan niin on, että Microsoftin ilmoitus lopettaa matkapuhelinten tuotekehittely Suomessa lähes kokonaan merkitsee yhden aikakauden loppua.

Suomalainen Nokia oli 1990-luvulla maailman johtava yhtiö matkapuhelinmarkkinoilla. Muut eivät päässeet lähellekään. Yhtiöllä tuntui olevan kristallipallo, johon sen johto katsoi. Yritys ennusti oikein kuluttajien toiveet ja potentiaaliset markkina-alueet sekä hallitsi tuotekehittelyn.

Vuosikymmenen lopussa yritys oli yli 200 miljardin markkina-arvollaan suomalaisessa teollisuushistoriassa aivan oma lukunsa. Tuli uusi vuosikymmen, kiristyvä kilpailu, virhearviointeja, yrityskauppoja ja miehistövaihdoksia. Se oli lopun alkua.

***

Pian suomalaiset matkapuhelimet ovat vain muistoja menneestä. Ja muistoja ja muistelijoita riittää, ainakin työmaakopilla käytyjen keskustelujen perusteella. Sekin tuli todettua, että kuka muistaa mitäkin.

Vanha Nieminen esimerkiksi muisteli ensimmäistä puhelintaan, joka kuulemma oli ollut Nokia Talkman. Elettiin 1980-lukua, malli on ensimmäisiä autoradiopuhelimia, joita voi käyttää matkapuhelimena.

–Se oli kuulkaa puhelin. Iso mötikkä, painoi likemmäs kymmenen kiloa, kantokahva ja kaikki, mies muisteli ääni väristen.

***

Sievänen tohti väittää Niemiselle vastaan. Oli vahvasti sitä mieltä, että ei puhelin suinkaan ollut Nokia vaan Mobira. Ja painonkin suhteen Nieminen sortui liioitteluun, ei malli viittä kiloa enempää painanut.

Riitahan siitä tuli, ei iso mutta äänekäs. Mutta onneksi lähes jokaisella työmiehellä on nykyään suomalaisen tuotekehittelyn tuloksena syntynyt älypuhelin ja Google, josta voi tarkistaa tällaiset asiat.

Ja olihan se tosiaan Mobira eikä Nokia. Tieto ei tällä kertaa lisännyt tai aiheuttanut tuskaa, mutta loppupäivän kestoisen mökötyksen hävinneeltä osapuolelta. Mutta ei hätää, jo seuraavana päivänä sama mies oli kilvan listaamassa hallinnassaan olleita Nokian kännykkämalleja.

Ja niitä riitti meillä kaikilla, kun olemme vuosien varrella olleet erinomaisen isänmaallisia matkapuhelimen ostajia.

***

Kaikenlaista tarinaa Nokiasta tuli viikon aikana kuultua. Joku muisteli yrityksen henkilökunnalleen järjestämiä kesäjuhlia. Metallica tai Rolling Stones ei niissä vissiin koskaan ehtinyt esiintyä, mutta Eppu Normaali ainakin.

Ja voi sitä pahvin ja paperin määrää, mitä tarvittiin ohjekirjojen ja pakkauslaatikkojen valmistukseen. Niemisen mukaan Salossa oli parhaimmillaan parikin painotaloa, jotka painoivat vuorokauden ympäriinsä paikkakunnalla valmistetun matkapuhelimen ohjekirjaa herra ties kuinka monella kielellä.

Tiedä häntä, pitävätkö nämäkään muistikuvat paikkaansa. Mutta se on varma, nämä jutut eivät kovin äkkiä lopu.

–Oli se vaan sellainen Nokia, ettei paremmasta väliä. Mutta se oli siinä sitten, herrat pilasivat hyvän firman, Nieminen veti perjantaina pistämättömään tapaansa yhteen viikon suomalaisen teollisuushistorian käsittelyn.