Insinööri-lehti

Rohkeita suomalaisia

Sievänen sattui maanantaina television ääreen katsomaan Ylen MOT-ohjelmaa. Aiheena olivat suomalaisten yritysten tytäryhtiöseikkailut Kyproksen ja Luxemburgin kaltaisissa maissa, joissa umpirehellinen ja reilu veronmaksaja alkaa olla yhtä harvinainen kuin liito-orava Kaisaniemen puistossa.

Ohjelmassa kävi ilmi, että kyseisissä maissa verosuunnittelua on ilmeisesti harrastanut myös Elinkeinoelämän keskusliiton hallitusta (toistaiseksi) johtavan Ilpo Kokkilan rakennusfirma SRV. Ihan tarkkaa kuvaa asiasta ohjelmassa ei syntynyt johtuen siitä, että Kokkila ei ollut kovin hanakka tekemään selkoa yrityksensä tekemisistä etelän mailla.

* * *

EK on siis etujärjestö, jonka tehtävä on hoitaa suomalaisen elinkeinoelämän ja yritysten etuja. Siinä sivussa se puhuu kaikenlaisista kivoilta kuulostavista asioista, kuten yritteliäisyydestä, hyvinvoinnista ja yhteiskuntavastuusta. EK:lla on näistä asioista käynnissä oikein kampanjakin, Rohkea Suomi.

Sievänen kävi viikolla ihan piruuttaan kampanjan nettisivuilla katsomassa, mitä siellä näistä ja monista asioista puhutaan. Nettisurffailu oli oikein antoisaa, nuorison kielellä sanottuna kerrankin kolahti.

Sivuilla muun muassa todetaan kohdassa hyvinvointi, että ”Olemme rakentaneet hienoin maan, mutta luoneet samalla paljon sellaista, mitä emme kykene maksamaan.”

No millä ihmeellä maksetaan, kun yhä useamman suomalaisyrityksen päätoimiala tuntuu olevan kaikenkarvainen verosuunnittelu, verokikkailu, pahimmassa tapauksessa veronkierto.

* * *

Rohkean Suomen sivustolla puhutaan myös kansainvälisyydestä. EK haluaa totta kai houkutella tänne osaajia muualta, mutta tärkeää on myös itse menestyä Suomen ulkopuolella.

”Kansainvälinen ja suvaitsevainen Suomi pärjää maailmalla”, Rohkea Suomi julistaa.

Sievänen ei juuri nyt Suomesta niin isosti välitä tietää. Sen sijaan olisi hyvä, jos elinkeinoelämän nokkamies omiin kokemuksiin perustuen kertoisi kansalaisille, kuinka alas yritysten ja omistajien veroprosentti voidaan Kyproksella ja Luxemburgissa painaa. Pärjäämistä se on sekin.

* * *

Siunatuksi lopuksi pannaan pieni näyte kohdasta ”Yrittäjyys”. EK painottaa, että ”rohkeudelle on tämän päivän Suomessa kysyntää. Yrittäjät eivät kysele työn perään, vaan luovat sitä”.

Näin on, mutta ilmeisesti yrittäjilläkin on eroja. Muutamille rohkeus tuntuu olevan kokeilla, mihin saakka verokikkailussa voi mennä, mihin saakka lait, asetukset ja direktiivit sekä kansan oikeustaju venyvät.

Niin, sen verran Sievänen vielä toteaa, että mitä yhteiskuntavastuuseen tulee, jos ei meno yrityksissä muutu, pian meillä ei ole vastuuta, mutta ei myöskään yhteiskuntaa.