Insinööri-lehti

Presidentillinen vihje

Presidentti Sauli Niinistö on jo virkakautensa alkutaipaleella osoittautunut tasavallan päämieheksi, joka ei pidä kynttiläänsä vakan alla. Ohjeita ja mielipiteitä sinkoilee suuntaan jos toiseenkin tasaiseen tahtiin.

Niinistön lausunnoissa on tyyliä. Välillä ne ovat varsinaissuomalaiselle juristille tyypillisesti kuivia kuin kesäinen oravanraato, siis näennäisesti vähävaltaiselle presidentille oikein sopivia.

Toisinaan Niinistö kaivaa esiin toisen, varsin varsinaissuomalaisen piirteensä. Kansalaiset ovat pääministeriä myöten huomanneet, että presidentti osaa myös ottaa kantaa maailman menoon painavasti  ja viiltävästi, olla siis terävä ilkeällä tavalla.

* * *

Politiikan toimittajien lounaalla Niinistö otti asiakseen kertoa oman mielipiteensä akuuttiin työmarkkinatilanteeseen. Presidentti tunnustautui nykyisessä tilanteessa niin sanotun pennilinjan kannattajaksi: mahdolliset palkankorotukset on maksettava tasasuuruisina prosenttikorotusten sijaan.

Niinistö halusi sanomallaan korostaa kohtuullisuuteen pyrkivän miehen mainettaan huolehtimalla matalapalkka-alojen tulokehityksestä.

Toisaalta presidentin voi myös tulkita heittäneen kylmää vettä nollalinjasta saarnaavien elinkeinoelämän edusmiesten niskaan neuvomalla, että kohtuullisuuden nimissä palkkoja pitää korottaa.

* * *

”Tunteja ei voi lisätä, mutta laatua voi parantaa.” Tällainen otsikko oli menneellä viikolla Ylellä, lausujana pääministeri Jyrki Katainen.

Sievänen ehti jo luulla pääministerin antaneen työurien pidentämistä koskevan lausunnon, mutta ei nyt sentään. Kyseessä oli tulkinta viimeisimmästä puoluegallupista, jossa Kataisen kipparoiman joukkueen tähti oli aavistuksen verran laskussa.

Kapteenin ohje omilleen ja itselleen kuului, että ei tehdä sen enempää, mutta tehdään kaikki vähän paremmin.

* * *

Kyseistä mielipidemittausta tulkittiin vappuna lähes jokaisessa vappupuheessa. Sieväselle jäi puheista sellainen kuva, että kerrankin kukaan ei ollut gallupnumeroihin tyytyväinen.

Miinusta saaneet olivat tyytymättömiä tulokseen ja paikallaan pysyneet siihen, ettei mitään ollut tapahtunut. Gallupvoittajat puolestaan hieroivat epäuskoisina silmiään ja pelkäsivät ylpistyvänsä niin, että seuraavassa mittauksessa takapakki on väistämätön.

On se hyvä, että politiikassa kaikilla on samaan aikaan vaikeaa.

* * *

Kuuleman mukaan vappu oli Porissa rauhallisin miesmuistiin. Ihmisiä sai oikein hakemalla hakea torin nurkilta jo yhden jälkeen vappuyönä.

No mikä ihme se on. Iso osa porilaisista on ottanut kaiken irti Ässien mestaruudesta ja viettänyt keväistä karnevaaliviikkoa huhtikuun lopun.

Joten joku raja se on juhlimisellakin. Ja mitä se nyt yksi vappu merkitsee jääkiekon Suomen mestaruuden rinnalla.