Insinööri-lehti

Huonosti menee

Suoraan sanottuna mennyt viikko on ollut kuluneen vuoden huonoin. Pettymys on seurannut toinen toistaan sellaisessa tahdissa, ettei enää muista, minkä huonon uutisen luki maanantaina, minkä torstaina.

Aloitetaan vaikka Koskenkorvasta. Meinaavat sitten myydä valtion viinatehdas Altian yksityisille. Siinä menee Kossun lisäksi paljon muutakin kansallista arvotavaraa, joten ei tule mitään, hanttiin laitetaan sen minkä yksi ihminen pystyy.

Vastatuulessa kuuluvat olevan ydinvoimahankkeet niin lännessä kuin pohjoisessakin. Pulaa on rahoittajista, asiansa osaavista rakentajista ja nyt jo ajastakin. Joten yrittäkää nyt pojat saada paperit järjestykseen, että pääsemme töihin.

* * *

Lumi on sulanut ajat sitten, mutta niin vain pukkaa uutisia hiihtourheilustakin. Ja huonoja sellaisia. Sievänen ehti jo kotvan aikaa uskoa, että suomalaiset hiihtäjät ovat ottaneet karpaasien ja muiden filunkia pelanneiden urheilijoiden virheistä opikseen, mutta vielä mitä!

Uransa ehtoopuolella olevan Similän Teronkin piti mennä vanhoilla päivillään kokeilemaan epoa. Käryhän siinä kävi, ja taas on Hiihtoliiton herroilla selittämistä.

Sanattomaksi vetää, oikein tiedä mitä tässä kohtaa sanoisi. Että pitää suomalaisen urheilijan olla tyhmä, niellä kaiken maailman pillereitä ja pistää piristettä ampulleista, vaikka tietää, että huonostihan siinä käy.

* * *

Sellaistakin poikien kanssa työmaalla mietittiin, että mitä jos huippu-urheilussa luovuttaisiin kokonaan kiellettyjen aineiden käytön testaamisesta ja muusta valvonnasta. Turhaa tuntuu olevan, ja kallistakin.

Annettaisiin tyttöjen ja poikien parantaa suorituskykyään kaikin mahdollisin keinoin niin nähtäisiin, kuinka lujaa ihminen oikein radalla pääsee. Niin ja suksilla tietenkin. Varmaan myös keihäs ja kuulakin alkaisi lentää menneiden vuosikymmenien malliin.

Edesvastuutontahan ja epäinhimillistähän tuollaisia on ajatella, mutta minkäs teet, kun niin kovasti harmittaa.

* * *

Mutta niinhän siinä kävi, että puolen viikon jälkeen alkoi ilme kirkastua. Valko-Venäjällä tapahtui pientä suurempi ihme; Suomen kiekkoleijonat kukistivat ennakkosuosikki Kanadan ja pelasivat itsensä MM-kisojen mitalipeleihin.

Eihän se peli nyt kaunista ollut, mutta hällä väliä. Kuten ukkivainaa tapasi sanoa, urheilu on tulosurheilua.

Mutta ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Aivan varmasti pelaajat, valmentajat ja muu huoltojoukko ovat tyystin unohtaneet, että sunnuntaina on eurovaalit. Pojat eivät ehdi äänestämään ja äänestysprosentti laskee entisestään. Ja jos vielä vastaan tulee Ruotsi ja pelissä tappio, itku tulee siitä viikon pienestäkin ilosta.