Insinööri-lehti

Arvotaan ensimmäinen irtisanottava

Sieväsen Maikkarilla hanttihommissa oleva serkkupoika soitteli viikolla. Poika oli kertomansa mukaan löytänyt Pöllölaakson toimistopaperin keräyslaatikosta mielenkiintoisen paperin, suorastaan salaisen muistion.

Muistiosta kuulemma käy ilmi, miksi MTV3 niin palavasti halusi lottoarvonnan ja ennen kaikkea lottokoneen omaan huomaansa. Yhtiö aikoo käyttää arvontakonetta keltaisine palloineen alati vaikeiden yt-neuvottelujen apuvälineenä.

– Jokaista numeroa vastaa neuvotteluissa nimi ja sitten ei muuta kuin pallot pyörimään. Lähtö on edessä, jos numerosi tippuu kuppiin, kaveri kertoi.

Sievänen kiitti tiedosta ja kysyi, mitä tapahtuu lisänumeroille. Poika ei tiennyt, joten se siitä uutisesta.

* * *

Valtiovarainministeriössä on puolestaan kaavailtu vuorotteluvapaaseen vieläkin tiukempia heikennyksiä kuin mitä hallitus aikoo esittää. Jatkossahan vuorotteluvapaa edellyttää vähintään 17 vuoden työhistoriaa nykyisen kymmenen vuoden sijaan. Eikä vuorottelijaksi enää kelpaa päivän työttömänä ollut; työttömyysjakson on oltava viikkojen mittainen.

Kuten olettaa saattaa, Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ollut asiassa aktiivinen. Etelärannan herrat olisivat jo tässä vaiheessa halunneet työhistoriarajaksi parikymmentä vuotta, jatkossa vielä enemmän.

Siitä on kai tiettävästi olemassa jonkinlainen EK:n laatima excel-taulukko, joka on kiikutettu ministeriön kaikkein hiljaisimmille laskutikkumiehille edelleen jalostettavaksi.

* * *

Ja tulosta on syntynyt. Rahaministeriössä on laskettu, että nostamalla työhistoriavaatimus 45 vuoden pintaan järjestelmästä on saatavissa irti suurin euroissa mitattava hyöty ilman, että systeemiä ihan tykkänään romutetaan.

Toisessa vaihtoehtolaskelmassa vapaalle halajavan työntekijän työhistoriaraja on asetettu neljännesvuosisataan, mutta vuorottelijalla on oltava takanaan vähintään 20 vuoden työttömyys. Laskelman mukaan tällaisen työttömän saama työttömyyskorvaus ja siitä laskettava vuorotteluvapaakorvaus jää niin alhaiseksi, että vain harvalla on varaa jäädä pois töistä, tai pikemminkin vuorottelemaan työttömyyttä.

Nämä kaksi vaihtoehtoa on kuulemma kansantalousosaston salaisiin papereihin jätetty, mutta niiden yhdistelmä on hylätty poliittisesti liian vaikeasti läpi ajettavana. Sisältö pitäisi nimittäin myös ymmärtää.

* * *

Se on sellainen asia, että iltapäivälehtien lööppimaakarien työ alkaa olla kansan terveydelle vaarallista.

Viikolla kävi nimittäin niin, että Sievänen törmäsi aamutuimaan silmät ristissä toisen iltapäivälehden lööppiin, joka lupasi lehdestä löytyvän kaikki itsenäisyyspäivän juhlista.

Säikähdys oli ensin melkoinen, kun Sievänen epäili nukkuneensa yli puolitoistaviikkoa putkeen. Helpotus oli sitä suurempi, kun Sievänen tajusi, että tässä on taas kysymys bisneksestä, yrityksestä myydä lehti hyväuskoisille hölmöille.