Insinööri-lehti

Alkutalven liukkautta

Tuli oltua rapiat pari viikkoa sairauslomalla. Joku hävytön voi ajatella, että Sieväsen ajoi sairauslomalle hallituksen uhkaus laittaa sairauslomiin karenssipäivä ja leikata muutenkin sairausajan palkkaa. Eli tuli oltua sairaana petissä vielä, kun siitä ei ylettömästi rokoteta.

Kyllä syyt olivat ihan muualla kuin maan hallituksessa. Kotipihalla oli kasa märkiä vaahteranlehtiä, joiden liukkautta Sievänen ei osannut riittävästi varoa. Kun sylissä oli kasa vanhoja Hesareja ja jaloissa kaikkien jalkineiden slicksit eli ”reinot”, mies meni perseelleen niin että tömähti.

Selkähän sellaisessa menee herkästi niin huonoon kuntoon, että syntymästään hitaasta mutta kankeasta siltainsinööristä tulee vieläkin jäykempi. Kipujakin oli, joten ei siinä auttanut muuta kuin ottaa tohtorin neuvosta vaarin ja toipua kunnolla.

* * *

Töihin on palattu, kiitos kysymästä. Työmaalla kaikki oli suurin piirtein ennallaan, hommat olivat toki edistyneet ilman Sievästäkin. Niin se pitääkin, ei sota saati siltatyömaa, yhtä miestä kaipaa, ei edes insinööriä.

Perjantain kahvitunnilla pääsi taas pitkästä aikaa puhumaan poikien kanssa politiikkaa, ja se virkisti. Vanha Nieminen yhteiskunnallisen keskustelun taas aloitti toteamalla, että näyttää sitä olevan liukasta muuallakin kuin Sieväsen kotitanhualla.

– Työmarkkinoilla tuntuu yksi jos toinenkin päästelevän urku auki. Niin että mitä tästä lainkaan tulee. Ja nyt ollaan vasta marraskuussa, Nieminen päivitteli.

* * *

Postin pienipalkkaisten työntekijöiden lakkoilulle kahvihuoneesta irtosi koko lailla täysi tuki. Joku nuorempi kirvesmies puolestaan kyseli AKT:n nopeiden ja järeiden tukitoimien järkevyyden perään. Kysymys jäi roikkumaan ilmaan.

– No entä sitten Elinkeinoelämän keskusliiton päätös hylätä keskitettyjen ratkaisujen tekeminen maailman tappiin saakka. Mitä järkeä siinä sitten on, Nieminen tuhahteli.

Kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, meidän työmaakopista löytyi iso joukko tupo-miehiä, joiden mielestä laajat tuloratkaisut tuovat talouteen vakautta ja ennustettavuutta. Tämä isoääninen, vanhempien tieteenharjoittajien joukko piti huolta siitä, että kanta jäi vallitsevaksi totuudeksi.

* * *

EK:n sisällöllisesti ja ajoituksellisesti typeräksi julistettu päätös antoi Niemiselle aiheen arvostella pääministeri Sipilää. Niemisen mukaan viikko osoitti taas kerran, kenen joukoissa pääministeri työmarkkinapoliittisissa riennoissa seisoo.

– Eipä kuulunut pääministerin byroon suunnalta pientäkään arvostelua keskiviikkona, kun EK kertoi suomalaisen työmarkkinapolitiikan kannalta varsin kauaskantoisesta, kukaties jopa tuhoisasta linjauksestaan hylätä laajat sopimukset kokonaan. Mutta kun AKT tämän seurauksena ilmoitti jättävän yhden eli tälle syksylle kaavaillun sopimuksen väliin, johan pääministeri tuli poterostaan heristämään sormeaan AKT:lle.

– Käsittämätöntä, sanoi pääministeri. Jos tässä jotain on käsittämätöntä, niin EK:n päätös ja se, että maan pääministeri siunaa sen sanomatta siitä sanakaan. On tämä taas yhtä helvettiä, Nieminen möykkäsi.

Työmaakoppi hiljeni, miehet palasivat töihin yksi kerrallaan.