Insinööri-lehti politiikka

Äänestäjälle riittää vaihtoehtoja

Työmaalla on taas viikolla puhuttu politiikkaa kyllästymiseen saakka. Kiitos kuuluu vanhalle Niemiselle, jolle jokaiset vaalit tuntuvat olevan edellisiä hankalammat, mitä mielenrauhan säilyttämiseen tulee. Pois lukien tietysti seurakuntavaalit, joihin mies ei kuulemma ole rippikoulun jälkeen saanut oikein otetta.

Tällä viikolla olemme kahvitunnilla kuulleet muun muassa luennon puolueiden lyhytmuistisuudesta. Niemisen mukaan puolueiden muisti on lyhentynyt vaali vaalilta.

– Katsokaa nyt esimerkiksi viime kuukausien eduskuntakeskusteluja. Hallituspuolueet puolustavat päätöksiä, joiden sisältöä ne oppositiossa ollessaan vastustivat. Oppositiopuolueet puolestaan eivät enää muista, mitä viime vaalikaudella tekivät, Nieminen paheksui tiistaina.

* * *

Politiikan veteraani totesi ivalliseen sävyyn, että äänestäjälle tilanne on herkullinen. Vaihtoehtoja riittää vähintään suurten puolueiden ehdokkaiden verran, miksei vähän enemmänkin.

– Vaihtoehtoja siinä mielessä, että vedät viivasi kenelle ehdokkaalle tahansa, meno ei muutu piirun vertaa. Kyllä jämpti on niin, hän ilmoitti.

Oli sitä mieltä, että omakin äänestäminen alkaa olla siinä ja siinä.

– Oikein viitsisi vuosikymmenten perinnettäkään toisaalta katkaista. Ja kun sitä tarkemmin ajattelee, mistä sitä tietää, jos kuntavaalien jälkeen tilanne onkin toinen, politiikka palaa politiikkaan, Nieminen pehmensi.

* * *

Loppuviikolla miehen äänenpainot olivat heilahtaneet vallan toiseen ääripäähän. Hyvä ettei lähtenyt kesken kiireisen työpäivän jakamaan vaalimainoksia.

Oli hakenut sopivaa ehdokasta useasta vaalikoneesta. Sitä hieman ihmetteli, että omilla vastauksillaan kuuden parhaan ehdokkaan joukossa on viittä eri puoluetta. Kun joku nuoremmista kirvesmiehistä uskaltautui väittämään, että tämä vain todistaa Niemisen alkuviikon vaahtoamisen politiikan mössöytymisestä oikeaksi, vanha jäärä vallan hermostui.

– Kyllä puolueilla on eroja ja minä tiedän ilman vaalikoneitakin, ketä pitää äänestää. Ei ole puoluetta tarvinnut vaihtaa sen jälkeen kun äänestämisen aloitin, hän vaahtosi.

* * *

Perjantain kahvitunnilla Nieminen päätti järjestää oikein kuntavaaligallupin. Hän jakoi kaikille palan paperia, johon piti kirjoittaa kotikunta, mitä puoluetta aikoo äänestää kuntavaaleissa ja mitä puoluetta äänesti viime eduskuntavaaleissa.

Paperilapuista löytyi 12 eri kuntaa. Eniten merkintöjä keräsi Vantaa, jonka oli kotikunnakseen ilmoittanut kolme työntekijää. Eri puolueita löytyi yhdeksän sekä yksi Mikki Hiiri.

Nieminen tihrusi lappuja aikansa ja totesi, että tämän mielipidemittauksen tulosten ja etenkin ennusteen valmistuminen kestää aikansa. Voi kuulemma mennä jopa yli huhtikuun vaalien.