Insinööri-lehti

Vastaukset lehden 4/2019 kysymyksiin ja kakuroon

Vastaukset printtilehden tiukkaan trioon ja kakuroon.

1. Claude Chappe´n kehittämä semafori oli käytössä useissa Euroopan maissa 1800-luvulla ja sitä pidettiin aikanaan merkittävänä keksintönä. Mikä semafori oli?

Vastaus: Optinen lennätin. Merkinantolaitteen vipuvarsien asennoilla pystyttiin viestimään kirjaimia vastaavia koodeja. Semaforiverkoston avulla pystyttiin kuljettamaan viestiä pitkiäkin matkoja ja sitä voi pitää sähköisen lennättimen mekaanisena edeltäjänä.

 

2. Hollantia ei turhaan kutsuta Alankomaiksi, sillä maata on vallattu mereltä padoilla ja valleilla. Kuinka suuri osa maan pinta-alasta on alempana kuin merenpinta?

Vastaus: Noin kolmasosa Hollannista on merenpinnan alapuolella. Maan korkein kohta on vain 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja tulvariskiä tasaisessa maassa nostavat myös jokisuistot.

 

3. Pekon isä aikoi noutaa Pekon koulusta klo 15.00, mutta koulu päättyi jo klo 14.00, jolloin Pekko päätti lähteä kävelemään kotiin päin. Mihin aikaan Pekko kohtasi isänsä, kun hän isää vastaan tulemalla oli kotona puoli tuntia aikaisemmin kuin olisi ollut, jos olisi jäänyt koululle odottamaan?

Vastaus: kello 14.45.