Yliopettaja Risto Oikari esittelee yamk-koulutusta Kajaanin ammattikorkeakoulussa.
Insinööriliiton kumppanoimassa yamk-infossa Kajaanissa tarjottiin lounas.
Insinööri-lehti koulutus

Yamk-tutkinnon haku helpottui

Haku ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin on parhaillaan meneillään. Hakuehdot muuttuivat aiemmista.

Tänä vuonna opistoinsinöörit ovat ensimmäistä kertaa kelpoisia hakemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Aiemmin tutkinnot olivat avoinna vain ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille. Nyt ammattikorkeakoulut voivat hyväksyä yamk-opintoihin myös opistoinsinöörit.

Lapin ammattikorkeakoulu asettaa ehdoksi, että aiempaan tutkintoon kuuluu opinnäytetyö. Tutkintoa voi hakea jo kahden vuoden työkokemuksella. Näin vastavalmistunut pääsee entistä nopeammin suorittamaan tutkintoa, joka edistää insinöörin työuraa, parantaa palkkaa ja lisää tehtävän vaativuutta.

Insinööriliitolla on kumppanuussopimuksia usean ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyöhön kuului yamk-tutkinnoista kertovien lounastilaisuuksien järjestäminen, mutta korona sotki suunnitelmat. Kajaanin tilaisuudet ehdittiin pitää suunnitellusti, mutta Lapissa ja Oulussa tilaisuudet siirrettiin verkkoon.

Työtarjouksia tulee

Rovaniemen Lappsetilla laadun, vastuullisuuden ja hankintojen asiantuntijatehtävissä työskentelevä Tuomo Vaarala osallistui infoon Skypen välityksellä. Hän oli kiinnostunut Lapin ammattikorkeakoulun uusista digi- ja verkostojohtamisen yamk-tutkinnoista.

– Olen tehnyt teknologiajohtamisen yamk-tutkinnon vuonna 2013. Voisin suorittaa uusia tutkinnon osia avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja tuplata tutkintoon saakka, jos osia kertyy riittävästi, hän sanoo.

Vaaralalla on selkeä mielipide tutkinnon hyödyistä.

– Tutkinto on ehdottomasti eduksi työuralle. Kun laitoin opinnäytetyöni tiedoksi työpaikkani viestintäosaston kautta, sain melko pian kaksi erillistä tarjousta vaativimmista työtehtävistä talon sisällä.

Neljä ohjelmaa kiinnosti

Lapin ammattikorkeakoulun maisteritason opinnoissa on insinööreille tarjolla neljä koulutusohjelmaa. Digiajan palvelujohtaminen ja Tiedolla johtamisen asiantuntija -koulutukset ovat Vaaralan mainitsemia uusia koulutuksia.

Infon Skypessä pitäneet Outi Hyry-Honka ja Heli Väätäjä kertoivat näiden käytännössä kokonaan verkossa järjestettävien koulutusten vetäneet ensisijaisia hakijoita erinomaisesti ympäri Suomen. Pari kertaa toteutettuun Digiajan palvelujohtamiseen hakijoita oli jo viimeksi yli viisi aloituspaikkaa kohden. Täysin uusi Tiedolla johtamisen asiantuntija on herättänyt paljon kiinnostusta.

Insinöörien lisäksi näihin koulutusohjelmiin ovat hakukelpoisia myös muiden alojen korkeakoulutetut. Perinteisempi insinööri yamk -tutkinto on Kemissä järjestettävä Teollisuuden verkostojohtaminen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun yhdessä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa tarjoamana Teknologiajohtamisen ohjelma. Rovaniemen tutkinnoista insinööreille avoinna on myös Luonnonvarojen älykäs johtaminen -kokonaisuus.

Lounas yhdistää ihmisiä

Kajaanissa info päästiin vetämään vielä maukkaan lounaan yhteydessä. Keskusteluissa tuli esiin myös tutkinnon merkitys verkostoihin. Koulutuksesta vastaavan Risto Oikarin mielestä Kajaanissa ja Kokkolassa pidettävien lähiopetuspäivien sisältöä ovat myös kahvipöydissä ja muissa keskusteluissa tapahtuvat eri tekniikan osaajien verkostoitumiset. Sitä ei vielä verkko-opetus mahdollista.

Yamk-infot vetivät hyvin osallistujia. Oulun ammattikorkeakoulun info on vielä jäljellä. Se järjestetään verkossa, ja siihen voi ilmoittautua Insinööriliiton nettisivuilla.

Teksti ja kuvat: Mikko Sormunen