Kati Mehtomaa esitteli Fennovoiman työmaata.
Insinööriyleisö esitti vilkkaasti kysymyksiä.
Insinööri-lehti

Virtuaalinen yritysvierailu ydinvoimalaan veti väkeä

Insinööriyleisö pääsee tutustumaan kevään aikana useisiin yrityksiin. Ohjelmassa on tekniikkaa, työpaikkoja ja illanviettoa.

Hanhikivelle kuuluu hyvää, ja uusi ydinvoimala on joka päivä lähempänä valmistumistaan. Lähes 200 insinööriliittolaista kokoontui Teams-linjoille kuulemaan Pohjois-Suomen suurimman rakennushankkeen, Pyhäjoelle nousevan Fennovoiman ydinvoimalan tilanteesta.

Virtuaalinen yritysvierailu aloitti aikaan sopivan seitsemän tilaisuuden sarjan. Insinööriliiton Pohjois-Suomen alueella toimivat yhdistykset ovat sopineet kohteita mielenkiintoisimpiin yrityksiin. Idea yritysvierailuista jalostui niinikään virtuaalisten pikkujoulujen ex tempore -jatkoilla. Raahen Alueen Insinöörien puheenjohtaja Harri Lämsä toi idean yhdistykselle päätettäväksi, ja nyt sovittuna on kohteita ympäri Pohjois-Suomea.

Fennovoimaa esitteli iloiseen ja ymmärrettävään tapaan mediatekniikan insinööri Kati Mehtomaa. Tulevaisuudessa noin kymmenen prosenttia Suomen sähköstä tuottavan myllyn suunnittelu etenee. Mehtomaa näytti kuvia ja videoita Hanhikiven niemeltä ja sai insinööriyleisön esittämään runsaasti kysymyksiä.

Fennovoima, voimalaitostoimittaja Raos Project sekä rakentaja Titan-2 tarvitsevat runsaasti insinöörejä hankkeen toteuttamiseen. Toimihenkilöiden määrän pelkästään Fennovoimalla uskotaan kolminkertaistuvan vuoden 2022 loppuun mennessä. Hankkeen edetessä nyt Helsingissä työskentelevät fennovoimalaiset siirtyvät suurelta osin Pohjois-Pohjanmaalle.

Tunnelma tiivistyi jatkoilla

Yritysesittelyn jälkeen jatkettiin perjantai-illan viettämistä vapaamuotoisilla Teams-jatkoilla. Kohokohdaksi muodostui insinööriopiskelija Miika Piiparisen kitaran kanssa coveroima Eppu Normaalin Suomi-ilmiö kappale. Uraani halkeaa -kertosäkeeseen yhtyi monikymmenpäinen insinööriliittolaisten joukko. Harri Lämsä kertoi Teams-linjojen pysyneen auki ilta yhteentoista.

– Oli mukava jutella samanhenkisten kavereiden kanssa harrastuksista. Moottoripyöristä ja autojen entisöinnistä riitti useammallakin insinöörillä tarinaa, Lämsä kertoo.

Yritysvierailut jatkuvat Centrian tki-toimintojen ja Terrafamen esittelyillä maaliskuussa. Toukokuulle toivotaan kovasti Kemin Metsä Fibren esittelyä. Se ei ole vielä varmistunut, mutta mielenkiintoista on päästä muun muassa Scanfilin tehtaalle virtuaalikameran kanssa. Yritysvierailuille ja Teams-jatkoille voivat osallistua kaikki Insinööriliiton jäsenet, myös eteläisemmässä Suomessa asuvat.

Teksti ja kuvat: Mikko Sormunen