Esko Valtaojalla oli toiveikas sanoma.
Yleisö kuunteli tarkkaavaisesti esitystä.
Valtaoja keskusteli Jyrki Pesosen kanssa.
Insinööri-lehti työelämä

Valtaoja valoi tulevaisuudenuskoa Kajaanissa

Emeritusprofessori Esko Valtaoja nivoi Kainuun insinöörien keskustelutilaisuudessa ihmisen, teknologian ja tulevaisuuden kokonaisuudeksi, joka kuulijoissa herätti toivoa ja uskoa paremmasta huomisesta.

Kainuun Insinöörit ry isännöi keskiviikkona puhe- ja keskustelutilaisuutta Kajaanissa hotelli Kajanuksen Linna-salissa vajaalle kahdeksallekymmenelle kuulijalle. Yleisö koostui Insinööriliiton jäsenistä seuralaisineen ja vieraaksi kutsutuista Kajaanin Teknillisen seuran jäsenistä.

Tilaisuuden pääesiintyjä oli emeritusprofessori Esko Valtaoja, joka vei kuulijat taidokkaasti matkalle teemaan ”Ihminen, teknologia ja tulevaisuus”. Valtaojan esitys jakautui tasapainoisesti otsikon mukaisesti kolmeen osaan.

Kuulijan oli lähes hassua havaita, miten oikeasti merkitykselliset megatrendit osoittavat ylöspäin, vaikka maailma näyttää juuri nyt olevan täynnä pahaa. Valtaojan kyvystä viedä kuulijoita matkaoppaan tavoin eteenpäin kuvaa parhaiten se, että esityksessä alustuksen otsikon kolme aihetta nivoutuivat lopussa yhdeksi toiveikkaaksi tulevaisuudeksi.

– Olenko nyt viisaampi. Tuskin. Mutta uskon nyt vähemmän maailmanloppuun ja enemmän insinöörien vastuuseen, Kainuun Insinöörien puheenjohtaja Jyrki Pesonen totesi Valtaojan esityksen jälkeen.

Kainuussa menee hyvin

Tilaisuuden avauspuheessa Pesonen kertoi puhetilaisuuden taustaa. Tilaisuus on liiton alueellisen tuen piirissä ja yhdistys käytti sen järjestämiseen jäsenhankintakampanjan palkinnoksi saadut rahat. Pesosen mukaan takaisinmaksu oli välitön, kiitos onnistuneen tilaisuuden ja ennen kaikkea osallistujien.

Pesonen loi lyhyen katsauksen yhdistyksen kehittymiseen maakunnan mukana. Hänen mielestään Kainuun lähimenneisyys ja tulevaisuus näyttää insinöörien ja yhdistyksen näkökulmasta juuri nyt varsin hyvältä.

Tapahtuman järjestämistä tuki Bittium. Yhtiöstä oli paikalla yksikön johtaja Toni Kinkki, joka piti Bittiumista lyhyen esittelyn.

Tilaisuuden alussa osallistujille tarjoiltiin kahvia ja pikkusuolaista. Verkostoitumisen ja ihmisten kohtaamisen merkitys korostui puheensorinana, jota oli mukava kuunnella koronaepidemian köyhdyttämien vuosien jälkeen.

Tilaisuuden päätteeksi oli runsaasti aikaa kaikenlaisille kysymyksille ja vastauksille. Päällimmäinen tunne tilaisuudesta oli, että ihmiskunnalla ja erityisesti meillä menee hyvin ja tulevaisuus on vielä parempi.

Teksti: Jyrki Pesonen
Kuvat: Minna Mäntykenttä ja Teemu Heikkinen