Vappauaattona puolilta päivin on aika laittaa imppulakki päähän.
Insinööri-lehti

Turussa opiskelijat järjestivät etälakituksen

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisen luovia ratkaisuja. Insinöörilakki oli saatava ensikertalaisten ja jo kokeneiden lakinkantajien päähän vappuaattona kello 12 kuten tapana on ollut.

Turun Insinööriopiskelijat TIOn hallituksessa lyötiin viisaat päät yhteen ja päätettiin järjestää etälakitus. Kun ihmiset eivät pääse perinteiseen lakitukseen, tuodaan lakitus heidän kotisohvilleen.

– Koemme insinöörilakkikulttuurin tärkeäksi osaksi insinööriopiskelija- ja insinöörikulttuuria, jota haluamme ylläpitää myös poikkeusolojen aikana, hallitus kertoo.

– Mietimme hallituksen kesken parasta tapaa tilaisuuden järjestämiseen ja päädyimme suunnittelemaan verkon välityksenä tapahtuvaa lakitusta.

Tavoitteena oli tarjota hyvää vappuohjelmaa jäsenistölle ja koko muullekin insinööriyhteisölle, joten mukaan haluttiin lisäsisältöä striimiin varsinaisen lakitustilaisuuden lisäksi. Vapputunnelman virittämiseksi lähetykseen kutsuttiin opiskelijayhteisössä vaikuttavia henkilöitä tuomaan omat vapputerveisensä.

TIO on perinteisesti järjestänyt lakitustilaisuuden Sepänkadun kampuksella, joka poistuu käytöstä tänä vuonna. Sen tähden striimimuotoinen lakitus järjestettiin samaisen kampuksen läheisyydestä.

Arvovaltaisia juhlapuhujia

Tapahtuman puhujia olivat Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila ja Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo. Lakituspuheen piti Insinööriliiton järjestöasiantuntija Niko Angervo.

Myös Insinööriopiskelijaliitto IOL lähetti vapputervehdyksensä. Lakitus on jokaisen insinöörin tapahtuma, joten mukaan kutsuttiin myös toinen turkulainen insinööriopiskelijoiden yhdistys ELBA.

Tapahtuma toteutettiin Facebookin Live-lähetyksenä Microsoftin Teams -alustaa apuna käyttäen. Puhujat ja muut esiintyvät osallistuivat Teams-kokoukseen, joka striimattiin TIOn Facebook-sivuilla.

Tapahtuman striimaaja pystyi valitsemaan osallistujat, joiden kuva ja ääni päätyi lähetykseen asti. TIOn puheenjohtajisto juonsi lähetystä ja vastaili kommentteihin Sepänkadun kampuksella; yksi hallituksen jäsen toteutti Teams-kokouksen hallinnan ja lähetyksen striimaamisen.

Paljon porukkaa mukana

Tilastojen mukaan Live-lähetys onnistui hyvin. Statistiikka kertoi, että läsnä oli noin 450 uniikkia katselijaa ja parhaimmillaan samanaikaisia katsojia noin 100 henkilöä.

TIOn hallituksen mielestä tapahtuma onnistui siis todella hyvin.

– Tavoitimme jäsenistön erinomaisesti ja vappuohjelma oli toivottua myös poikkeusoloissa, hallitus arvioi.

– Saimme vapputunnelman ja insinöörikulttuurin levittämisen lisäksi hyvää kokemusta tulevia etätapahtumia varten.

Teksti: Niklas Mettälä ja Rami Takala
Kuvat: IOL:n arkisto