Hotelli Tornin juhlatila oli valaistu asianmukaisesti Insinööriliiton värein.
TAMK:n rehtori Markku Lahtinen kutsuttiin TI:n ensimmäiseksi kunniajäseneksi.
Puheenjohtajat juhlatunnelmissa: edustajakokouksen Ari Koskelin ja TI:n Satu Mäkelä.
Ahti Alavataja (oik.), Erkki Salonen ja Seppo Vuoristo saivat liiton kultaiset ansiomitalit.
Kunnon juhlaan kuuluu lasi kuohuvaa.
Insinööri-lehti

Tampere lähetti insinöörit uudelle vuosisadalle

Tampereen Insinöörien 100-vuotisjuhla oli perinteinen sekoitus juhlapuheita, ansiomerkkien jakamista ja iloista puheensorinaa.

Tampereen Insinöörit ry:llä oli mieluisa tehtävä johdattaa juhlavuottaan viettävä Insinööriliitto ja sen jäsenet uudelle vuosisadalle. Lauantaina oli lähes päivälleen sata vuotta siitä, kun joukko insinöörejä perusti Tampereella Tampereen teknilliset -nimisen yhdistyksen.

– Tämä on puheenjohtajakauteni historiallisin päivä. On etuoikeus seisoa täällä ja saada kunnia julistaa ammattikunnan järjestäytymisen ensimmäisen vuosisadan päättyneen ja uuden alkaneen, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo alleviivasi päivän merkitystä.

Salolle Insinööriliitto on ammatillinen verkosto, yhteisö, koti ja kaveripiiri, johon kuulua.

– Tuon yhteisöön oman osaamiseni ja oman persoonani, saan vastineeksi ammattitoverien seuraa, osaamista, ajatuksia ja yhdessä tekemistä. On upeaa kuulua jo satavuotiaaseen jatkumoon, jossa on voimaa ja viisautta, jonka työllä on suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, hän sanoi.

Jäseniä mitalisateessa

Tampereen Insinöörien juhlapäivänä sekä yhdistys itse että muutamat muut järjestöt jakoivat huomiota TI:n ansioituneille jäsenille. Tampereen Insinöörit puolestaan päätti kutsua Tampereen ammattikorkeakoulun rehtori Markku Lahtisen yhdistyksen ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

Ansiomitaleita jakoivat muun muassa Insinööriliitto ja keskusjärjestö Akava. Insinööriliiton kultaisen ansiomitalin saivat Tampereen Insinöörien pitkäaikaiset aktiivit Ahti Alavataja, Erkki Salonen ja Seppo Vuoristo.

Illan raskainta muistamista edusti Tampereen Insinööriopiskelijoiden TI:lle antama lahja. Opiskelijat olivat päättäneet muistaa juhlivaa yhdistystä palalla kaupungin historiaa, 20 kilon painoisella katukivellä, joka oli peräisin Tamperetta puhkovalta Hämeenkadulta.

Illassa oli myös haikeutta, kun Tampereen Insinöörien toiminnanjohtajan paikalta muihin tehtäviin siirtyvä Sanna Nokelainen oli viimeistä kertaa ”virkatehtävissä” TI:n riveissä.

– Olet järjestöelämän supersankari. Olet vienyt yhdistyksen toimintaa eteen- ja ylöspäin pari vuotta melkoisella kulmakertoimella, TI:n puheenjohtaja Satu Mäkelä kiitteli Nokelaista.

Illan virallinen osuus ennen tanssia oli varattu Insinööriliiton historiaa kirjoittavalle Sampsa Kaatajalle. Historiantutkija veti oman osuutensa rennolla otteella, mutta asian vakavuudesta tinkimättä.

Kaatajan mukaan Insinööriliitolla on yhdessä muiden ammattijärjestöjen mukana pohdittava oman toimintansa peruskysymystä, miksi kannattaa olla jäsen. Hänen mielestään vastaus kyllä löytyy, niin kuin on löytynyt jo sadan vuoden ajan.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki