Insinöörit keskustelivat Ruotsiin muuttamisesta ravintola Mustaparrassa Torniossa.
Riikka Vaara ja Martti Holopainen kertoivat kokemuksistaan naapurimaassa.
Esa Ruopsa, Sanna Hasa ja Martti Holopainen saapuivat Haaparantaan.
Ruotsalaiset työnantajat esittelivät työpaikkoja suomalaisille Haaparannassa.
Lapin ammattikorkeakoulu oli esillä rekrytointimessuilla.
Insinööri-lehti kentän kuulumisia

Ruotsalaiset tarjoavat töitä insinööreille

Pohjois-Ruotsissa kaivataan töihin insinöörejä vaikka Suomen puolelta.

Moni Länsi-Pohjan Insinöörien jäsen on käynyt ajan saatossa rajan takana töissä. Kun Ruotsin työvoimatoimisto kertoi yhdistyksen aktiiveille Haaparannassa järjestettävistä rekrymessuista, päätettiin naapurimaan työmahdollisuuksista tiedottaa laajemmin Insinööriliiton jäsenille. Pohjois-Suomen Insinööriliittoon kuuluvat kutsuttiin Tornioon lounaalle ennen messuja. Tilaisuuteen tuli 15 liiton jäsentä. Kaukaisimmat saapuivat Oulusta asti, ja mukana oli kaksi insinööriopiskelijaa.

Ruotsiin työn perässä muuttaminen vaikuttaa Insinööriliiton jäsenyyteen. Jäsenyys kannattaa säilyttää, mutta samalla on viisasta hakea vierailijajäsenyyttä Sveriges Ingenjörer -sisarjärjestöstä. Se on liittojen sopimuksella Insinööriliiton jäsenelle ilmainen, ja paikallisen edunvalvonnan piiriin pääsee vuodeksi kerrallaan.

Myös työttömyyskassa-asioita sivuttiin, mutta ne on ulkomaille muuton yhteydessä paras selvittää tarkasti. IAET-kassan ja TYJ:n sivuilla on asiasta tietoja, ja Insinööriliiton asiakaspalvelu auttaa jäseniä.

Lounaan tärkeimmät puheenvuorot piti Ruotsissa viitisen vuotta työskennellyt Riikka Vaara. Hän kertoi kokemuksistaan, kuinka länsinaapurissa keskustellaan paljon enemmän ja miten Suomessa asuvalle palkka kelluu kruunun kurssin mukana. Verot huolehtii ja maksaa työntekijä itse Suomeen, mutta eläkemaksut maksaa työnantaja kokonaisuudessaan Ruotsissa. Vaaran työllistyminen Pipelife Finlandin Haaparannan-tehtaalle kävi työharjoittelun kautta.

– Heillä oli avoimessa haussa vuoroesimiehen pesti. Pääsin siinä rekryssä loppusuoralle, mutta en tullut valituksi. Olin Suomessa te-toimiston kurssilla, johon tarvitsin harjoittelupaikkaa. Kysyin Pipelifeltä, josko pääsen tekemään hommia ilmaiseksi. Se onnistui, ja yllättäen heillä oli kurssin jälkeen tarvetta palkata vakituiseen tehtävään, nykyisin tehtaan laadunvalvonnasta ja reklamaatioista vastaavana päällikkönä toimiva Vaara muisteli.

– Täytyy muuten kehua Insinööriliiton urapalveluita. Kävimme aikoinaan monta tuntia puhelimessa läpi cv:tä ja työn hakemista. Olen siitä vieläkin kiitollinen uravalmentajallenne.

Lounaan jälkeen porukka suuntasi Ikean ohi Folkets husetiin, jossa parikymmentä firmaa esitteli työmahdollisuuksiaan.

– Tulivat vielä jälkeenpäin vetämään hihasta ja kysyivät yhteystietoni. Täällä kyllä otetaan reippaammin kontaktia, ja ylipäänsä vastaanotto on paljon ystävällisempi kuin vastaavilla messuilla Suomessa, kertoi Martti Holopainen.

Viime jouluksi Lapin ammattikorkeakoulusta valmistunut insinööri jatkoi ammattikorkeakoululla projekti-insinöörinä.

– Ruotsissa olisi kyllä mielenkiintoisia työmahdollisuuksia, totesi Torniossa aivan valtakunnanrajalla asuva Holopainen.

Teksti ja kuvat: Mikko Sormunen

11.2. korjattu tieto verojen maksusta