Santeri Moilanen suunnittelee sähköasemia ja tuulivoimaloiden liitäntöjä.
Insinööri-lehti työelämä

Lomautuksista onnenpotku

Kun rakennusinsinööriltä loppuivat työt, hän kysyi muualta. Palkka parani ja työmatka lyheni.

Tamperelainen Santeri Moilanen on onnellinen isä. Hän piti alkusyksystä kolme viikkoa palkallista vanhempainvapaata, kunnes palasi töihin. Rakennusalan työnantajalla ei ollut kuitenkaan tarjota enää töitä, ja tuore isä lomautettiin viikon työnteon jälkeen.

– Eihän siitä tullut hyvä fiilis, mutta ajattelin, että hyvä saada olla kotona vastasyntyneen lapsen kanssa.

Lomautus alkoi syyskuun lopussa. Lomautuksen oli määrä kestää työehtosopimuksen salliman maksimimäärän eli puoli vuotta.

– Aloin stressata, miten rahat riittävät, kun puolisoni on vanhempainvapaalla. Ei niillä Kelan tuilla pitkälle pötkitä.

Moilanen selasi ammatillista yhteisöpalvelua Linkediniä ja huomasi Enersensellä toimivan vanhan esihenkilönsä päivityksen. Hän etsi sähköasemasuunnitteluun sähkötekniikan sekä rakennetekniikan osaajia.

– Kysyin häneltä, olisiko intoa haastatella minua toisen kerran. Sovimme haastattelua varten tapaamisen entuudestaan tutussa toimistossa. Kävin haastattelussa, ja muutaman päivän päästä sain soiton liittyen siihen, milloin voisin aloittaa.

Moilanen pääsi aloittamaan marraskuun alusta. Tuloksena oli se, että palkkani parani ja työmatka lyheni. Kotoa Vuoreksesta työmatka vie keskustan sijaan Hervantaan.

Kerrostaloista sähköasemiin

Moilanen olisi viihtynyt edellisellä työnantajallaan hyvin kerrostalojen suunnittelussa, mutta uudet rakennushankkeet ovat jäissä koko maassa. Energia-alalla tilanne on toinen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid investoi vuoteen 2033 mennessä noin neljä miljardia euroa.

Uudessa työpaikassa toimenkuvaan kuuluu muun muassa kantaverkon sähköasemien perustus- ja teräsrakennesuunnittelu sekä nyt alkuvaiheessa myös voimajohtoprojektien perustussuunnittelu.

Uusissa hommissa hän on suunnitellut kantaverkon sähköasemia ja tuulivoimaloiden liitäntöjä.

– Työ on vanhaan verrattuna ehkä hitusen vaativampaa, koska suunnittelutiimissämme on vähemmän työntekijöitä kuin aikaisemmassa työpaikassani suunnittelutoimistossa. Kun on vähemmän porukkaa, tulee enemmän vastuuta koko projektista.

Enersense eroaa rakennusalan yrityksistä siinä, että useat rakennushankkeet tehdään koko elinkaaren kattavana palveluna. Tähän sisältyy sähköasemien ja voimajohtojen suunnittelu, hankinnat, projektointi, rakentaminen sekä hankkeen valmistumisen jälkeen osassa kohteissa myös kunnossapitopalvelut.

– Alkuun tunteet olivat ristiriitaiset työpaikan vaihtamisen vuoksi, koska silloisella työnantajallani oli hyvä työporukka. Mutta tämä on myös hyvä paikka, kivaa hommaa ja hyvät työkaverit. Eli alkujärkytyksestä ei ole enää onneksi mitään jäljellä.

Vinkit lomautetuille

Edellisellä työpaikalla päätettiin alkusyksystä lomauttaa vajaat sata henkeä useassa erässä. Pituudet vaihtelevat henkilöstöryhmien välillä. Moilanen toteaa, etteivät lomautukset yleensä mikään iloinen asia ole.

– Yksi työkaverikin osasi ajatella hyvällä. Hän pääsee suorittamaan opinnot loppuun aika helposti. Muilla oli huonompi fiilis.

Moilanen ajattelee, että pakon edessä voi kiinnittää huomiota myönteisiin puoliin tai harkita uralla etenemistä.

– Asenne ratkaisee ja kannattaa ajatella positiivisesti, vaikka tämä ohje kuulostaakin vähän veemäiseltä. Jokin uusi ovi voi avautua.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Santeri Moilanen