Puheenjohtajan tärkein tehtävä on delegointi. Sihteerin pitää olla kartalla kaikesta mitä yhdistyksessä tapahtuu. Rahastonhoitaja valvoo rahan käyttöä sekä huolehtii kuitit oikeaan paikkaan. Koulutuspoliittinen vastaava pitää yllä keskustelua koulutuksen tilasta ja kehityksestä. Pusirako-koulutuksessa etsittiin vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin ja kerrattiin vuosikelloon kuuluvia toimia ja asioita.
Insinööriliiton nuorjäsentoiminnan ja Insinööriopiskelijaliiton vuosi aloitettiin perinteisesti ja tiedontäyteisesti Puheenjohtajien, sihteerien, rahastonhoitajien ja koulutuspoliittisten vastaavien Pusirako-koulutuksella tammikuun puolessa välissä. Koulutus järjestettiin vahvojen ay-perinteiden tyyssijassa, Metallityöväenliiton Murikka-opistolla Tampereella.
Tunnustusta hyvin tehdystä työstä
Pusirako-koulutuksen yksi odotetuimpia ohjelmanumeroita on edellisen vuoden toimijoiden palkitseminen. IOL:n edellisen vuoden hallitus valitsee viimeisessä kokouksessaan vuoden paikallisyhdistyksen ja aktiivin. Tieto valinnoista pidetään salaisuutena Pusirako-koulutukseen asti. Lauantain illallisen päätteeksi vuoden 2013 puheenjohtaja Mika-Matti Ojala jakoi tunnustukset. Vuoden aktiivina palkittiin Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden Heini Ristell ja vuoden paikallisyhdistyksen titteli meni Turun Insinööriopiskelijoille.
– Tein paljon töitä niin paikallisesti kuin koko liiton eteen ja osallistuin aktiivisesti tapahtumiin ja koulutuksiin. Vuoden alussa päätin hoitaa luottamustoimeni täysillä. Vuoden aktiivin palkinto oli jonkinlainen tavoite koko vuoden ajan, Ristell pohtii valintaansa.
– Toimikauteni UIO:ssa päättyi vuoden vaihteessa enkä hakenut hallitukseen enää tälle vuodelle. Toki aktiivitoiminta ei kokonaan lopu, joten antaa tämä lisäpuhtia tulevaan, Ristell kertoo.
– Tähän on kuitenkin mahtava päättää toiminta UIO:n hallituksessa. Kiitos!
Tekijöidensä näköinen yhdistys
TIO:n aktiivit listaavat edellisen vuoden onnistumisiin jäsenhankinnan, näkyvyyden koululla sekä tekniikan opiskelijoiden työssäkäyntitutkimuksen. Eikä pidä unohtaa kaiken muun toiminnan ja touhotuksen keskellä järjestettyjä Insinööriopiskelijapäiviä.
– Tänä vuonna on hyvänlaatuista painetta suoriutua vähintään yhtä hyvin kaikista tehtävistä. Toimintaa kehitetään niillä alueilla, missä sitä tarvitaan. Kun perustehtävät saadaan hoidetuksi rutiinilla, jää aikaa ja aivokapasiteettia käytettäväksi muuhunkin, palkitut tuumivat.
Tunnustusta täytyy toki juhlia.
– Murikassa jo maljaa nostettiin. Nyt on kuitenkin tärkeintä käynnistellä uuden kauden toimintaa. Kesällä voisi sitten kokoontua vanhalla porukalla muistelemaan mennyttä kautta ja vetistellä lisää, sanoo TIO:n koulutuspoliittinen vastaava Sakari Peltola.
Palkittujen mielestä toiminta paikallisyhdistyksen hallituksessa on antoisaa ja opiskelujen ohella paras paikka kehittää itseään. Opiskelun ja järjestötoiminnan yhteensovittaminen ei aina kuitenkaan ole helppoa. Toimintaa toteuttaessa joskus näkemyserot riitelevät, mutta silloinkin täytyy muistaa pitää ihmissuhteet kunnossa.
– Olkaa avoimia, luottakaa toisiinne, tukekaa ja tukeutukaa yhtenä ryhmänä. Ja antakaa kiitosta niille,joille se kuuluu, palkitut opastavat.
Teksi ja kuvat: Ulla-Mari Pasala, Insinööriliitto