Ständillä sai vilautella oikein luvan kanssa
Harjoitteluvalmennus tarjosi vinkkejä työnhakuun
Harjoitteluvalmennus saadaan toivottavasti osaksi opintoja myös Kotkassa
Insinööri-lehti

Nousujohteiselle työuralle jo opiskeluaikana

Kotkassa hiihtoloman jälkeinen viikko toi Metsolan kampukselle Insinööriopiskelijaliiton ja Kotkan Insinööriopiskelijoiden kenttäkierroksen. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoille oli päivän piristykseksi tarjolla kilpailuja, kahvia ja hedelmiä. Lisäksi jäsenkorttia vilauttamalla mukaansa sai pussillisen makaronia.  Paikallisten aktiivien lisäksi ständillä oli mukana IOL:n puheenjohtaja Mika-Matti Ojala ja varapuheenjohtaja Dani Alaraudanjoki. Paikalla piipahti myös Ala-Kymen Insinöörien puheenjohtaja Mirja Virtanen.

UIL:n asiamies Ulla-Mari Pasala oli puolestaan Kotkassa pitämässä opiskelijoille harjoitteluvalmennusta. Luennon tarkoituksena on auttaa työnhaussa ja lisätä opiskelijoiden työelämätietoutta.  Pasala kannusti opiskelijoita työn haussa sinnikkyyteen ja määrätietoisuuteen.

– Jo opiskelujen aikana kannattaa urallaan pyrkiä nousujohteisuuteen. Joka vuosi koulussa oppii lisää ja näitä opittuja tietoja ja taitoja pitäisi päästä hyödyntämään. Eli hakeutua joka kesä vaativampiin tehtäviin.

Harjoitteluvalmennus osaksi opintoja

Päivän ohjelmaan kuului myös Kymenlaakson ammattikoulun tekniikan koulutusjohtajan Olli Ervaalan tapaaminen. Pasalan ja Ojalan lisäksi mukana oli Kotkan Insinööriopiskelijoiden järjestövastaava Noora Nieminen.

UIL ja IOL pyrkivät saamaan harjoitteluvalmennuksen osaksi insinööriopiskelijoiden pakollisia perusopintoja. Useissa ammattikorkeakouluissa UIL:n tarjoamat luennot aiheesta on jo otettu opinto-ohjelmaan. Pasala toivoi, että myös Kymenlaakson ammattikorkeakoulu liittyisi tähän joukkoon.

Ervaalasta harjoitteluvalmennus on hyödyllistä. Hän uskoi, että luennolle löytyy paikka osana ammatillisen kasvun kokonaisuutta. Pasala ja Ervaala sopivatkin, että ovat asian tiimoilta yhteydessä mahdollisimman pian ja valmennus saadaan toivottavasti osaksi opintoja jo ensi syksystä alkaen.

Oman alan työkokemus avainasemassa

Opiskelua ja töissä käyntiä sekä näiden kahden yhdistämistä puitiin palaverissa usealta eri kantilta. Pasala kertoi UIL:n vuosittaisesta tekniikan alan ammattikorkeakouluopiskelijoiden työssäkäyntitutkimuksesta. Tarkastelussa olivat erityisesti tulokset Kymenlaakson amkin osalta.

– Yleisesti ottaen insinööriopiskelijat työllistyvät hyvin, Pasala summasi.
Tutkimuksen kannalta erityisen olennaista on työn ja tehtävien sisältö. Eli kuinka moni tekee oman alansa töitä ja saa näin työkokemusta. Tutkimus tarjoaa tietoa myös työn saannista ja palkkauksesta.

Oppilaitoksen edustajana Ervaalaa kiinnosti kysymys lukukauden päättymisajankohdan vaikutuksesta opiskelijoiden työllistymiseen.

– Se että pääsee aloittamaan työt jo toukokuun alussa parantaa opiskelijan kilpailukykyä työmarkkinoilla, Nieminen totesi.  
Töitä tehdään myös lukukauden aikana. Kaikki osapuolet olivat samaa mieltä siitä, että oman alan työkokemuksen kartuttaminen on tärkeää.

– Opiskelujen viivästyminen sen sijaan on huono asia. Siksi kysymys on oppilaitosten kannalta hankala, Ervaala lisäsi. 

Monelle opiskelijalle töissä käynti on välttämätöntä jo oman toimeentulon takia. Opintoaikojen, työkokemuksen hankkimisen ja lisäansioiden tienaamisen välille onkin löydettävä tasapaino.

 

Teksti ja kuvat: Minna Virolainen, Insinööriliitto