Tehdasalueella pitää pukeutua asianmukaisesti.
Kahvin äärellä insinöörit kuulivat Element-E-yrityksestä.
Insinööri-lehti kentän kuulumisia

Megamoduulit tulevat Kouvolasta

Pohjois-Kymen Insinöörit vierailivat Kouvolassa toimivassa Elementit-E yrityksessä viime viikolla.

Element-E:n  johtaja, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen vastaanotti insinöörejä. Yritys tuottaa rakennuksia lähinnä julkiselle sektorille: esimerkiksi kouluja, päiväkoteja, palvelu- ja hoiva-asuntoja sekä muita vastaavia toimitiloja.

Rakennukset toimitetaan rakennuspaikoille hyvin pitkälle viimeisteltyinä suurmoduuleina, jolloin rakennuksen toimituksen ja käyttöönoton välinen aika on äärimmäisen lyhyt.

Hyyryläisen mukaan liiketoiminta on kehittynyt myönteisesti hyvin monen osatekijän summana. Hänen mielestään niistä tärkeimpiä ovat ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö, pitkäaikaiset paikalliset yhteistyökumppanit sekä toimitusketjun hallinta perustuksien valmistuksesta lähtien.

Toiminnassa sovelletaan myös LEAN-prosessista tuttuja perusteita.

Isoihin halleihin mahtuu paljon

Suuret tuotantohallit kätkevät sisäänsä useita eri tuotantovaiheissa olevia rakennuksien lohkoja. Viimeisessä vaiheessa ulos hallista nostetaan täysin säältä suojattuja megamoduuleja, jotka ovat valmiina toimitettavaksi rakennuspaikoilleen.

Rakennuksen kuivaketjun katkeamattomuus on helppo todeta tuotannosta yhdellä silmäyksellä ja tätä myös tilaajatkin arvostavat.

– Eduksi toki on myös, että tuote on markkinoiden paras, Hyyryläinen toteaa.

Toteamusta tukee hyvin RALA-laatusertifikaatti, jonka Elementit-E on toistaiseksi ainoana moduulirakentajana saavuttanut. Hyyryläisen toteamukseen oli insinöörinkin helppo yhtyä.

Vaikka omakotitalot ei yrityksen päätuotteisiin kuulukaan, nähdään Kouvolassa järjestettävillä asuntomessuilla kaksi yrityksen samoin menetelmin valmistamaa kotia, joihin kannattaa käydä tutustumassa.

Teksti: Sami Rautomäki
Kuvat: Veli Hyyryläinen ja Hannu Suojalehto