Työmarkkinailta Kouvolassa alkoi keilaturnauksella. Sen jälkeen siirryttiin itse asiaan, puhujina olivat kansanedustaja Jari Lindström, alueasiamies Marjo Nykänen sekä puheenjohtaja Pertti Porokari.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström avasi Pohjois-Kymen Insinöörien työmarkkinaillan lokakuisena perjantaina.
– Eurokriisistä ei päästä eroon edes kunnallisvaaleissa, koska se huolettaa tavallista ihmistä huolettaa, Lindström sanoi.
Yleisöstä tulleeseen kysymykseen eurokriisin loppumisen ajankohdasta ei hänkään osannut antaa vastausta.
– Tilanne pysyy samana tai pahenee niin kauan kuin Saksan pankin hyötyvät tilanteesta. Eurokriisin jatkuminen on siis kiinni Saksan kestämisestä.
Kaakkois-Suomi on menettänyt viime vuosina satoja työpaikkoja varsinkin paperintuotannosta. Uusia tuotteita kehitellään parhaillaan, mutta vie aikansa ennen kuin ne ovat tuotannossa asti, pelkällä palvelualaan panostamisella Kouvolan seutu ei pärjää.
– Yritystuet kuuluisi maksaa pienille ja keskisuurille yrityksille, nehän täällä ihmisiä palkkaavat. Ei Kaakkois-Suomeen synny enää mitään 500 hengen työllistävää suuryritystä, vaan kasvu ja työpaikat tulevat pk-yritysten kautta, Lindström jatkoi.
Oppilaitokset ja elinkeinoelämä yhdessä alueella
Illan toinen alustaja UIL:n puheenjohtaja Pertti Porokari otti puheenvuorossaan ensiksi esille 100-vuotiaan insinöörikoulutuksen. Alueella tapahtuvan koulutuksen pitää palvella alueen elinkeinopolitiikkaa, joten alueen oppilaitosten ja elinkeinoelämän on vuorovaikutteisesti keskusteltava koulutustarpeesta, puheenjohtaja lähetti terveisiä eri toimijoille.
– It-alan sukeltaminen on johtanut siihen, että tällä hetkellä opintoputkessa olevat alan insinööriopiskelijat ovat toivottomassa tilanteessa tulevan työllistymisensä kanssa. He jäävät valmistuttuaan väistämättä työkokemusta omaavien irtisanottujen it-alan ammattilaisten jalkoihin.
Porokari ja Lindström olivat hyvin yksimielisiä siitä, että yhteiskunnan kuuluu ottaa vastuuta myös sitä, etteivät nuoret kouluttaudu niin sanotuille muotialoille, jotka eivät valmistumisen jälkeen työllistä puoliakaan valmistuneista. Nuoret pitää saada kiinnostumaan niin sanotusti tavallisista ammateista esimerkiksi teollisuudessa.
Hyvin menestyvät yritykset irtisanovat
Tämän hetken työmarkkinatilanteeseen liiton puheenjohtajalla oli selväsanaiset terveiset.
– Keinotekoiset lamaselitykset nurkkien putsausten perusteluina on loputtava. Tekemämme selvityksen mukaan 10 suuresta viime aikoina työntekijöitä irtisanoneista firmasta vain kahdella oli väen vähentämiseen aidosti taloudelliset syyt. Metson kupru lisäosinkoineen oli viimeinen niitti.
Porokari otti esille vielä raamisopimuksen tilanteen. Koulutusvapaiden kohdalta tilanne on edelleen pahasti auki. Puheenjohtaja kyseli, mitä tapahtuu, jos asiasta ei löydetä yhteisymmärrystä. Kaatuuko koko raami yritysten verohelpotuksineen vai unohdetaanko vain työntekijöiden kouluttaminen? Halutaanko tällä tavalla murentaa sopimusyhteiskuntaa?
– Motivoitunut, koulutettu työvoima ei ole uhka vaan kilpailuetu Suomelle. Tämä työnantajankin pitäisi vihdoin alkaa tajuta, hän lähetti terveiset työnantajalle.
Teksti: Marjo Nykänen, Insinööriliitto
Kuvat: Jari Neejärvi ja Kari Niemi