Hyvää ruokaa ja keskustelua Hamina Bastionissa ennen marssishow’n alkamista.
Jari Leinonen oli ensimmäistä kertaa Hamina Tattoossa.
Imre Rask (vas.) ja Sami Rautomäki näkevät pelialan koulutuksen alueelle tärkeänä.
Hamina Bastionin yllä kaartuu Euroopan suurin jännitetty kesäajan telttakatos.
Hamina Tattoossa vierailevat maailman parhaat sotilasmusiikkisoittokunnat.
Insinööri-lehti

Insinöörejä Tattoossa

Kymenlaakson insinööriyhdistykset järjestivät elokuun alussa jäsenilleen retken Hamina Tattooseen, yhteen maailman suurimmista sotilasmusiikkitapahtumista. Hauskanpitoon ei aina tarvitse lähteä kauas.

Maakunnassa toimii kaksi Insinööriliiton alueyhdistystä. Imre Raskin vetämässä Ala-Kymen yhdistyksessä on noin 800 jäsentä ja Sami Rautomäen vetämässä Pohjois-Kymen yhdistyksessä 620 jäsentä.

– Syy, miksi maakuntaan on aikoinaan perustettu kaksi yhdistystä, piilee entisaikojen kulkuyhteyksissä, Rask arvelee.

– Meidän yhdistys täyttää tänä vuonna 80 vuotta, joten olemme Insinööriliiton neljänneksi vanhin alueyhdistys. Pohjois-Kymen yhdistys on perustettu myöhemmin. Vielä 60 vuotta sitten kulkuyhteydet maakunnan sisällä olivat paljon huonommat kuin nykyisin.

Kumpikin yhdistys järjestää vilkkaasti erilaisia jäsentapahtumia. Ne vaihtelevat perinteisistä yritysvierailuista aina kuohuviinin maisteluun Kotkan Meripäivillä. Maakunnan eteläpäässä järjestetään joka vuosi kesäkuussa suosittu perheretki.

Puheenjohtajat korostavat sitä, että jäsenistölle on tarjottava erilaisia tapahtumia, koska elämäntilanteet ovat erilaisia.

Verkostoja vapaa-ajalla

– On olemassa selvä tarve tavata toisiamme myös työajan ulkopuolella. Nuorille insinööreille erilaiset tapahtumat ovat mainio tapa tavata työelämässä olevia ihmisiä verkostoitumisen merkeissä, Sami Rautomäki vinkkaa.

Vuosittain maakunnan insinöörit järjestävät muutamia yhteisiä juttuja. Lähialuematkailu on jäänyt vähemmälle, joten tänä vuonna asia korjattiin.
Retkelle Hamina Tattooseen osallistui 75 insinööriä ja avecia. Mukana oli myös joitakin Tietoalan jäseniä.

Kymenlaaksossa – kuten monella muullakin seudulla – huoli oman työpaikan säilymisestä on kestopuheenaihe insinöörien keskinäisessä turinoinnissa.

Hyvien yhteyksien Kymenlaakso

– Sekä Kotkan että Kouvolan seudut ovat rakennemuutosalueita, Rautomäki kertoo.

– Huoli omasta työpaikasta on iso juttu. Pääosa Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta valmistuvista insinööreistä suuntaa Helsingin ja Tampereen kaltaisiin kasvukeskuksiin. Takaisin palataan, kun ne kannukset on hankittu.

Puheenjohtajat Rautomäki ja Rask pitävät omaa maakuntaansa harkinnan arvoisena asuinseutuna niillekin, joiden leipä lähtee työstä pääkaupunkiseudulla.

– Tontit ja asunnot ovat täällä halpoja, ja harrastusmahdollisuuksia löytyy. Helsinki on nykyään reilun tunnin kulkuyhteyksien päässä sekä Kouvolasta että Haminasta. Pääkaupunkiseudun palkat ja asuminen täällä – sehän on melkein ideaalitilanne.

Teksti: Martti Linna
Kuvat: Martti Linna ja Hamina Tattoo