Into Seinäjoki kuuntelee ja toteuttaa yritysten tarpeita, sanoo Jukka Pajunen.
Insinööri-lehti

Yrittäjyys vaatii päämäärätietoisuutta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Kuntaranking selvitti, kuinka vetovoimaisia Suomen eri seutukunnat ovat yritysten sijaintipaikkoina. Kärkipaikan saavutti jo toistamiseen Seinäjoen seutukunta.

Into Seinäjoki Oy:n johtaja Jukka Pajunen arvioi, että seutukunnan menestys perustuu yrittäjien arvostukseen, totuttuun ajatusmalliin sekä historiaan. Seinäjoen seudulla ei ole vanhaa savupiipputehdasperinnettä, vaan työpaikat on pitänyt luoda itse.

Seudulla on paljon perheyrityksiä, joiden toiminnan menestyksen juuret ovat syvässä mullassa. Yritys halutaan jättää seuraavalle sukupolvelle vieläkin paremmassa kunnossa. Eteläpohjalainen luonteenlaatuun liitetään usein periksi antamattomuus, rohkeus ja päämäärätietoisuus, jotka tukevat Pajusen mielestä yrittäjyyttä.

Sosiaali- ja terveysalan lisäksi teollisuus, tukku- ja vähittäiskauppa, rakentaminen ja kuljetusala ovat suurimpiä työllistäjiä Seinäjoella. Atria on yksi seutukunnan isoimmista ja tunnetuimmista työpaikoista.  60 000 asukkaan Seinäjoella toimii noin 4 500 yritystä.

Kaupunki tukee yrittäjiä

Kaupungin kehitysyhtiö Into Seinäjoki tukee seutukunnan yrityksiä kehittämällä toimintaympäristöä, kuuntelemalla ja toteuttamalla yritysten tarpeita. Tukitoimet voivat koskea uusien toimitilojen tai tonttimaan etsimistä, markkinointisuunnitelman tai yritysidean läpikäymistä. Kehitysyhtiö viestittää kaupungin johdolle yrittäjien toiveita ja pyrkii tekemään Seinäjoesta entistä yrittäjäystävällisempää kaupunkia.

Seinäjoelle muuttaa vuosittain noin 800 uutta asukasta, joista valtaosa on nuoria työssäkäyviä perheellisiä. Muuttovoittoisuus hyödyttää seutukunnan elinkeinoelämää, kun yritykset pystyvät palkkaamaan osaavaa työvoimaa; ja palveluille ja tuotteille riittää kuluttajia.

Sosiaaliset taidot ovat tarpeen

Pajunen arvostaa yhtenä yrittäjyyden parhaista puolista sitä, että työstä voi tehdä omannäköisen. Yrittäjä on itsensä pomo ja jos jokin menee pieleen, on aihetta katsoa peiliin.

– Yrittäjältä vaaditaan rohkeutta, riskinottokykyä ja päämäärätietoisuutta. Sosiaaliset taidot ja yhteistyökyky korostuvat. Lisäksi on tärkeä rakentaa ja ylläpitää verkostoja. Omasta hyvinvoinnista on myös pidettävä huolta, Pajunen sanoo.

Seinäjoen seudulla yrittäjiksi ryhtyvät ovat nuorta väkeä. Pajusen esittelemän tilaston mukaan 35 prosenttia yrityksen perustaneista on 21–30 -vuotiaita ja 28 prosenttia 31–40  vuotiaita. Muutama prosenttia yrityksen perustajista on alle 20-vuotiaita nuoria. Pajusen mukaan tämä kertoo siitä, että nuoret arvostavat yrittäjyyttä niin urana kuin elämäntapana.

– Kaikki yritykset eivät lähde lentoon. Osa joutuu lopettamaan toimintansa. Joskus tuotteet eivät löydä tarpeeksi isoja markkinoita, toisinaan tuotteessa tai markkinoinnissa on puutteita.

Opinnoista eväitä työuralle

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimusjohtaja Elina Varamäen mukaan opiskelijoiden yrittäjähenkisyyttä vahvistetaan yrittäjyyttä painottavien tutkinto-ohjelmien lisäksi muun muassa tarjoamalla yrittäjyyttä tukevia oppimisympäristöjä ja yritysopintoja kaikissa koulutusohjelmissa.

Ammattikorkeakoulun omassa Yritystallissa opiskelijoilla on mahdollisuus kehittää omaa yritysideaansa sekä osaamistaan tulevana yrittäjänä ja yhdistää tämä opintoihin.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun vuosi sitten valmistuneesta sijoittumistutkimuksesta käy ilmi, että kolmen vuoden sisällä valmistumisesta neljä prosenttia insinööreistä ryhtyy yrittäjäksi. Tämän lisäksi viisi prosenttia insinööreistä oli ryhtynyt sivutoimiseksi yrittäjäksi palkkatyönsä ohella.

Teksti ja kuva: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto