Samu Salo ja Katri Kulmuni asiantuntijaverkoston seminaarissa.
Marja Pirttivaaran aiheena oli tulevaisuus.
Tarja Muntherin (vas.) alustus koski työdynamiikan neljää sääntöä.
Teemu Ollilainen (vas.) esitteli lisätyn todellisuuden välineitä.
Insinööri-lehti työelämä

Verkosto mahdollistaa osaajien äänen kuuluvuuden

Lauantaina kokoontui noin 50 insinööriä Vantaalla tiedekeskus Heurekassa. Kyseessä oli Insinööriliiton asiantuntijaverkoston ensimmäinen seminaari.

Keväästä saakka on voinut ilmoittautua mukaan verkoston toimintaan, ja suunnitella muun muassa seminaaria. Jo 250 insinööriä ja muita tekniikan ammattilaisia on lähtenyt verkostoon, joka on syntynyt tarpeesta yhdistää asiantuntijoita.

Insinööriliitto toivoo verkostolta yhteiskunnasta ja teknologian saralta ideoita, joita liitto voi tuoda esiin valtakunnallisesti.

Vaikutusvaltaisia vieraita

Aamupäivän puhujavieraina olivat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja johtava asiantuntija Marja Pirttivaara Sitrasta.

Kulmunin puheenvuoro käsitteli isoa energiamurrosta ja keinoälyn käyttöönottoa. Ilmastonmuutos on ajankohtainen muun muassa juuri vietettävän ilmastoviikon takia.
Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan Kulmunin mukaan tarvitaan teknologiaratkaisuja, joita hän uskoo insinöörien tuottavan.

– Minulla ei ole epäillystäkään, etteivätkö insinöörit olisivat keskeisimpiä, kimuranttien teknologisten kysymysten ratkaisijoita, elinkeinoministeri sanoi.

– Insinöörit ovat läpi vuosisadan ratkaisseet monia suomalaiseen arkeen ja työhön liittyviä käytännön ongelmia ja tehneet elämästämme helpompaa. Luotan, että näin on seuraavallakin vuosisadalla, Kulmuni täsmensi Insinööri-lehdelle.

Pirttivaara pohti puheenvuorossaan tulevaisuusajattelun tavoitteita. Hänen mielestään ei riitä, että varaudutaan tulevaisuuteen. Lisäksi pitää suunnitella ja avartaa tulevaisuuksia, sillä tulevaisuudet koskevat ennen kaikkea tulevien sukupolvien elämää.

Monipuolinen kattaus osaamisesta

Iltapäivä oli varattu verkoston omien asiantuntijoiden alustuksille. Alustajien aiheina olivat lisätty todellisuus, työdynamiikka, fyysisen internetin mahdollisuudet sekä yrityksen kustannustehokkuuden mahdollisuudet.

Useat seminaariin osallistujat piti puheiden lisäksi seminaarin hyvänä antina mahdollisuutta verkostoitua muilla aloilla työskentelevien insinöörien kanssa.

Selinin insinööripariskunta tuli seminaaripäivään Turun seudulta.

– Kiinnostavimpia puheenvuoroja olivat ministerin esitys ja Tarja Muntherin esitys työdynamiikasta, Anita Laulumaa-Selin arvioi.

Asiantuntemusta valtakunnallisesti

Tampereen ympäristössä asuva Jarkko Makkonen kiitteli liittoa verkoston perustamisesta samoin kuin moni muu osallistuja. Hän on kuulunut noin 15 vuotta liittoon eikä ole juurikaan tarvinnut liiton palveluita.

– Verkosto tuo lisäarvoa jäsenyydelle.

Makkonen arvostaa sitä, että yhteiskunnallisiin asioihin voi vaikuttaa asiantuntijana liiton kautta, esimerkiksi valtion hallinon lausuntopyyntöihin. Hänellä itsellä on paljon asiantuntemusta logistiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tamminen

Korjattu 26.9.2019 kuvatekstiin oikea nimi.