Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään maailmanlaajuisesti.
Insinööri-lehti

Työperäinen syöpä tappaa joka minuutti

Työperäinen syöpä tappaa maailmassa joka minuutti yhden ihmisen. Päivässä se tekee 1400 henkilöä, ay-liikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC kertoo.

Joka päivä työperäiseen syöpään kuolee siten 300 ihmistä enemmän kuin maailman kohutuimmassa Rana Plazan tehdasonnettomuudessa.

Tiistaina 28.4. vietettävänä kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow haluaa nostaa esiin faktoja työperäisestä syövästä.

– Suurin osa kuolemista voitaisiin ehkäistä hyvin pienillä toimenpiteillä, mutta ennaltaehkäisyä ei vain haluta tehdä. Se tappaja on työperäinen syöpä. Myrkkyjen kansainvälinen kauppa ja olemattomat turvallisuusmääräykset ovat tappava yhdistelmä, joka vie monen työntekijän ennenaikaisesti hautaan, Burrow lausuu ITUCin tiedotteessa.

ITUC korostaa, että työperäinen syöpä ei ole mikään salaperäinen sairaus. Todistusaineistoa ja tutkimusta työperäisistä syövistä on tehty vuosikymmenet. Lisäksi uusista syövänaiheuttajista on riittävästi varhaisia varoitusmerkkejä.

– Silti ennaltaehkäisyn sijaan kohtaamme kieltämisen ja välttelyn myrkyllisen koktailin, Burrow maalailee.

Asbestia käytetään maailmalla edelleen

Asbesti on ehkä surullisin esimerkki aineesta, jota käytetään ja valmistetaan maailmalla edelleen, vaikka sen tiedetään olevan lähes varma hidas tappaja, mikäli työntekijä saa sitä keuhkoihinsa.

Läntisissä teollisuusmaissa asbestin käyttö on kielletty ja sen purkamista saa tehdä vain kaasunaamarit kasvoilla suojahaalareissa, mutta sitä valmistetaan edelleen runsaasti kehitysmaihin vietäväksi. Esimerkiksi Kanada on merkittävä asbestin tuottaja ja viejä.

Asbestin tuottajat ovat Sharan Burrow’n mukaan vahvoja lobbaajia. Asbestia ei lobbauksen takia ole lisätty YK:n myrkyllisten vientituotteiden listalle.

– Kyse ei olisi edes asbestin viennin kieltämisestä, vaan siitä, että vientiin menevässä asbestissa olisi varoitusmerkit.

Eli kansainvälinen asbestiteollisuus vastustaa jopa varoitustekstejä. Asia on jälleen esillä YK:ssa toukokuussa, mutta ITUCin mukaan on lähes varmaa, että asbestia ei luokitella myrkylliseksi vientituotteeksi.

Asbestin maailmanmarkkinat eivät ole pienenemässä, vaan sen myynti kasvaa globaalisti. Asbestin käyttö lisääntyy etenkin Intiassa, Indonesiassa ja Brasiliassa, ITUC kertoo.

Lisää työsuojeluvaltuutettuja kehitysmaihin

Ammattiliitot ovat avainasemassa työsuojeluasioissa sekä meillä että maailmalla. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksella SASKilla on meneillään useita kymmeniä hankkeita, joissa koulutetaan kehitysmaiden työntekijöille ay- ja työsuojeluasioita.

Työsuojeluvaltuutettujen kouluttaminen on tehokkaimpia tapoja torjua työperäisten sairauksia kehitysmaissa.

SASK on saavuttanut myös hyviä tuloksia työsuojelun saralla. Parhaat ja konkreettisimmat tulokset on saatu Brasilian elintarviketeollisuudessa. Brasilia on yksi maailman suurimpia lihantuottajia. Etenkin siipikarjateollisuudessa työolot ja työturvallisuus ovat olleet surkeat.

SASKin tukeman hankkeen myötä Brasilian ay-liike pystyi vaikuttamaan maan työturvallisuuslakeihin, jotta elintarviketeollisuuden työolot saatiin inhimilliselle tasolle. Aikaisemmin työntekijät sairastuivat usein kylmässä työskentelyn takia ja heille sattui vakavia onnettomuuksia, jopa raajojen irtileikkaantumisia. Nyt ne ovat vähentyneet merkittävästi.

Työturvallisuuspäivänä voit tukea SASKin hanketoimintaa, jotta kehitysmaiden työturvallisuus saataisiin säälliselle tasolle. Lahjoita jo tänään sivulla www.vahvantehtava.fi/tee-lahjoitus.

Teksti: ALEKSI VIENONEN / SASK
Kuva: ITUC