Reipashenkinen tapahtuma loi hyvät puitteet työnhakijoiden ja yritysten kohtaamisille.
Radalla riitti liikennettä koko tapahtuman ajan.
Uudentyyppinen rekrytapahtuma oli insinöörikolmikosta toimiva.
Aktiiviset työnhakijat pitivät yritysten ständit ja kävelijät kiireisenä.
Kansalaisaloite herätti kiinnostusta ja sai kannatusta.
Yhteiset alkuverryttelyt helsinkiläiseen tapaan.
Insinööri-lehti

Työnhaku ja rekrytointi vietiin lenkille

Syyskuisen kirpeänä perjantaina Tampereella oltiin radalla työnhaun merkeissä, kun Uratehdas järjesti suositun Walk For Jobs -tapahtuman jo viidettä kertaa. Pyynikin kentällä tuttavuutta tekivät 27 yritystä ja yli 300 työnhakijaa. Yrityksistä noin puolet haki osaajia omaan tarpeeseen ja puolet oli rekrytointifirmoja. Mukana oli myös muutamia yhteistyökumppaneita kuten Insinööriliitto ja TreStart.

Idea on yksinkertainen; kävely urheilukentän ympäri on minihaastattelu, jossa työnhakija pääsee kertomaan osaamisestaan rekrytoijalle. Uudentyyppinen tapahtuma luotiin tarpeeseen. 

Messuilla ja muissa rekrytapahtumissa ständeille kerääntyy paljon ihmisiä ja jonoa. Siinä tilanteessa voi olla hankala alkaa markkinoimaan itseään ja kertoa omasta tilanteestaan.

– Kierros kentän ympäri antaa keskustelijoille tilaa ja aikaa. Lisäksi rennompi tilanne auttaa välttämään turhaa jännitystä, Uratehtaan yhteyspäällikkö Maija Heino sanoo.

Samaan aikaan Tampereen kanssa järjestettiin myös Helsingin ensimmäinen Walk For Jobs. Helsingissä tapahtumasta vastasi Työnhakuboosteri. Uudenlainen kynnyksetön mahdollisuus työnantajien ja -hakijoiden kohtaamiseen sai innostuneen vastaanoton ja runsaasti myönteistä palautetta, joten jatkoa seuraa varmasti.

Verkot vesille ja verkostot käyttöön

Insinöörit Ari Niemi, Marko Tuuri ja Teemu Rajala olivat tulleet tapahtumaan ensisijaisesti metsästämään töitä, mutta myös tapaamaan vanhoja työkavereita. Kaikki kolmikosta olivat jo löytäneet kiinnostavia tahoja ja kiertäneet kenttää.

– Harmi vaan, että tekniikan alalta mukana on lähinnä softafirmoja eikä niinkään rautapuolta, Tuuri kommentoi.

Hänen mielestään työnhakijoiden kannalta oli hyvä, että mukana oli myös runsaasti rekryfirmoja. Kolmikolla on hakusessa työt lähinnä elektroniikka-alalla, tuotannon tukitoimissa ja tuotekehityksessä. Perinteisestä poikkeava rekrytapahtuma vaikutti insinööreistä varsin toimivalta.

Tamperelaisen Bioptiman toimitusjohtaja Tommi Aho oli tullut tapahtumaan keskustelemaan ihmisten kanssa siitä, minkälaista taustaa ja osaamista heillä on sekä ottamaan selvää, löytyisikö yritykselle uusia tekijöitä. Erityisesti tarvetta on kokeneista java-, NET- ja web-kehittäjistä.

– Töitä etsivät eivät juurikaan tule pienen ja vielä tuntemattoman yrityksen ovelle kolkuttelemaan. Sopivia työntekijöitä on etsittävä ja kaikki keinot käytettävä, Aho sanoo.

Symbion Niina Tapojärvi kertoo yrityksen osallistuneen Walk For Jobsiin myös viime vuonna. Hänen mukaansa uusia kykyjä kaivataan aina ja varsinkin heidän alallaan. Lisäksi maailma muuttuu nykyään niin nopeasti, että hänestä yritysten kannattaa olla esillä.

Symbio toimii laajalla kentällä, joten osaajiakin tarvitaan laajasti. Juuri nyt on erityisesti tarvetta testiautomaatio-osaajista ja softakehittäjistä. Tapola oli ilahtunut, että aktiivisia ja hyviä työnhakijoita oli paikalla runsaasti. Yrityksen edustajat olivat päässeet kiertämään kenttää ahkerasti.

Työttömän mahdollisuudet opiskeluun

Insinööriliiton varapuheenjohtaja Kalle Kiili oli paikalla kertomassa kansalaisaloitteesta työttömyysetuuden aikaisen opiskelun puolesta. Kiili on toinen aloitteen liikkeelle panijoista.

– Käytäntö, jossa työttömyysetuudella opiskelemiseen tarvitaan te-keskuksen lupa, ei palvele nykytilannetta, Kiili toteaa.

Hän on nähnyt, millaisia hankaluuksia käytäntöön liittyy sekä mitä seurauksia siitä voi olla. Kansalaisaloite lähtee siitä, että työttömäksi joutunut on oman osaamisensa paras asiantuntija, joten hänen pitää saada opiskella enintään kaksi vuotta omalla ilmoituksella. Walk Fo Jobs -tapahtumasta Kiili sai mukaansa nipun allekirjoitettuja kannatusilmoituksia.

Teksti: Minna Virolainen, Insinööriliitto
Kuvat: Minna Virolainen (Tampere) ja Anu Kaniin (Helsinki), Insinööriliitto