Useat yritykset ovat ilmoittaneet, että lakot ja satamien sulkeminen käynnissä johtavat töiden loppumiseen. Muun muassa UPM on ilmoittanut keskeyttävänsä välittömästi palkanmaksun tehtailla, joihin poliittinen lakko aiheuttaa häiriöitä.
Myös Metsä Wood sulkee osan tehtaistaan. Versowood puolestaan ilmoitti, että se aloittaa lakkojen vuoksi muutosneuvottelut.
– Tilanne on monella tapaa hyvin poikkeuksellinen, tiivistää Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.
Useat työntekijäliitot aloittivat maanantaina kaksi viikkoa kestävän poliittisen lakon vastalauseena hallituksen yksipuolisille työelämäuudistuksille. Lakot kohdistuvat vientiin ja tuontiin satamissa ja raiteilla. Mukana on myös suuria teollisuuslaitoksia ja jakeluterminaaleja.
EK ohjeisti keskeyttämään palkanmaksun
Elinkeinoelämän keskusliitto EK teki tulkinnan, jonka mukaan työnantaja voi lakata välittömästi maksamasta palkkaa työntekijöille poliittisen lakon vuoksi. Muun muassa Teknologiateollisuus ry jakoi tiedon julkisesti jäsenyrityksilleen.
– Se, että työnantaja on lähtenyt tekemään omaa tulkintaansa ja katsoo, että voi lopettaa palkanmaksun heti ja verhoaa työsulun juridiikkaan, kertoo siitä, että tilanne on siellä aivan pois kontrollista, Oksa sanoo.
Useat palkansaajajärjestöt pitävät välitöntä palkanmaksun keskeyttämistä laittomana ja aikovat viedä palkanmaksun keskeyttäjät oikeuteen. Lain mukaan työnantajan pitää maksaa palkkaa viikon verran, kun lakko ei liity työehtoihin.
Tulkintaerimielisyys tiivistyy siis kysymykseen, onko työntekijöiden lakolla vaikutusta heidän työehtoihinsa ja -oloihinsa. EK väittää, että on, vaikka työntekijäjärjestöt pitävät lakkoa poliittisena. SAK on tarkoittanut lakon vastalauseeksi maan hallituksen työelämälainsäädännön huononnuksia vastaan.
– Toivon yrityksiltä malttia jättää väärät neuvot noudattamatta ja käyttää normaaleja menettelyjä, jos työt estyvät työtaistelujen takia. Tämä tarkoittaa joko lomautusten käyttöä tai töiden keskeyttämistä niin, että palkanmaksuvelvollisuus on seitsemän päivän ajan, Oksa sanoo.
Insinööriliitto maksaa tarvittaessa avustusta
Insinööriliitto pitää työnantajan toimea työsulkuna eli työnantajien julistamana työtaistelutoimena. Liiton mielestä työnantajien pitää maksaa työntekijöille palkka seitsemältä päivältä palkanmaksun välittömän keskeyttämisen sijasta.
Jos Insinööriliiton jäsenet joutuvat edellä mainitun toimenpiteen kohteeksi, työnantajien palkanmaksuun liittyvien toimien oikeellisuus selvitetään tarvittaessa oikeudessa. Insinööriliitto maksaa työsulun kohteeksi joutuneille jäsenilleen työsulkupäiviltä lakkoavustuksen suuruisen korvauksen.
Koko-työttömyyskassan mukaan kassan jäsen on oikeutettu ansiopäivärahaan seitsemän päivän eli työsopimuslain mukaisen työnantajan palkanmaksuvelvollisuuden jälkeen, jos lakolla ei ole riippuvuussuhdetta henkilön työehtoihin tai -oloihin.
– On epäselvää, että mikä on kassojen tulkinta tilanteessa, jossa työantaja väittää riippuvuussuhteen olevan ja me taas todistamme, ettei sitä ole, Oksa sanoo.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Elena Noeva /Mostphotos
Alun perin 15.3. julkaistu juttu on julkaistu uudelleen 18.3. sivuston teknisen ylläpitotyön aiheuttaman virheen vuoksi.