Alustajat innostivat yleisöä yritysyhdistysseminaarissa.
Henna Hurme ja Perttu Pölönen valmistautuivat esitykseen.
– Asiantuntijapalkkaus on jäänyt jälkeen, sanoo Petteri Oksa.
Työpajoissa pohdittiin työkaluja yritysyhdistysten tueksi.
Insinööri-lehti työelämä

Tulevaisuus rakentuu nuoruudelle ja kokemukselle

Yritysyhdistysaktiivit tuumivat tulevaisuutta ja opettelivat työkaluja, joilla he voivat kertoa yhdistyksistään entistä paremmin.

Tänä vuonna Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n järjestämä yritysyhdistysseminaari tarjosi sekä tulevaisuuden pohdintoja että käytännön työkaluja yritysyhdistysaktiiveille. Aamupäivällä futuristi Perttu Pölönen ja Insinööriliiton neuvottelujohtaja, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa luotsasivat tulevaisuuden työelämään ja edunvalvontaan.

Pölönen kannusti kehittämään itsessään niitä ominaisuuksia, jotka erottavat ihmiset tietokoneista. Jatkossa työelämässä tarvitaan esimerkiksi luovuutta, uteliaisuutta ja myötätuntoa. Koneille voi jättää säännönmukaisuutta, tehokkuutta ja koneoppimista vaativat.

– Maailmasta pitää tehdä parempi eikä tehokkaampi, Pölönen korosti puheenvuorossaan.

Hän painotti sukupolvien välistä yhteistyötä. Vaikka Suomessa ollaan huolissaan kansakunnan ikääntymisestä, globaalisti joka toinen on kolmikymppinen.

– Nuorilla on nopeutta ja kokeneemmilla on syvyyttä, mikä on hyvä kokonaisuus.

Edunvalvonta muuttuu ajan myötä

Oksa kurvasi tulevaan historian kautta.

– Kolme vuosikymmentä sitten ei olisi voitu kuvitellakaan, että nykyään YTN:llä on yli 30 työehtosopimusta. Tai että nyt YTN on Teknologiateollisuuden suurin neuvottelukumppani.

Hänen mielestään jatkossa yksilöllinen edunvalvonta lisääntyy, mutta sen rinnalla säilyy yhä myös yhteinen toiminta.

Neuvottelupäällikkö nosti esiin alustatyön, joka keskittyy tällä hetkellä enemminkin ruoanjakeluun ja taksikuljetukseen.

– Se ei vielä koske juurikaan ylempiä toimihenkilöitä, mutta jossain vaiheessa se saattaa siirtyä esimerkiksi suunnittelu- tai ohjelmointityöhön.

Yritysyhdistys TC-Akavan hallituksen jäsen Peter Lytz on kokenut yry-päivässä kävijä. Hänen mielestään laatu on vaihdellut eri vuosina, mutta tämän vuotinen seminaari oli yksi parhaimmista. Lytz piti aamupäivän esityksiä uusia ajatuksia herättävinä.

– Pölösen puheesta huomasi, että hän on tavannut paljon erilaisia ihmisiä eri puolelta maailmaa.

Työkaluja markkinointiin ja viestintään

Iltapäivällä seminaariväki kokoontui työpajoihin. Niissä tutustuttiin käytännön läheisiin työkaluihin, jotka on tarkoitettu yritysyhdistysten toiminnan tueksi. Canva-työpajassa harjoiteltiin ohjelman käyttöä, jotta julisteiden, flyereiden ja sosiaalisen median kuvien teko yritysyhdistyksen markkinointia ja tilaisuuksia varten sujuu.

Videotyöpajassa opeteltiin videoiden tekemistä editointityökaluilla. Videot sopivat esimerkiksi yritysyhdistysten toiminnan esittelyyn ja viestintään.

Tekeminen tuottaa innostusta

Yhdistystoimintaa käsittelevässä työpajassa pohdittiin, kuinka hallinnollista työtä voi keventää, jotta aikaa jää myös tilaisuuksien järjestämiseen. Työpajan vetäjä, Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm ehdotti yleisöä pohtimaan kahta kysymystä

– Tarvitseeko maailma meidän järjestöämme ja olemmeko valmiit muuttamaan toimintatapojamme?

Näillä kysymyksillä aikoo myös SOK-yhtymän ylempien toimihenkilöiden hallituksen puheenjohtaja Ulla Kivilaakso haastaa väkensä. Hän kuvasi päivää kivaksi, ja oli tyytyväinen kotiin vietäviin konkreettisiin työkaluihin.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Jari Rauhamäki
.