Kunnon työn päivän tapahtuma kerrytti kannatusilmoituksia lakialoitteelle, joka sallisi opiskelun työttömyysetuudella.
Insinööriliitto oli mukana järjestämässä tapahtumaa Narinkkatorilla Helsingissä perjantaina. Tarjolla oli makkaraa ja kahvia sekä mahdollisuus allekirjoittaa lakialoite.
– Ihmiset joutuvat työuransa aikana opettelemaan usean ammatin, ja siksi pitää pystyä opiskelemaan, sanoi tapahtumassa puhunut Teollisuuden Palkansaajien pääsihteeri Ismo Kokko.
Opiskelumahdollisuuksien lisäksi päivän tavoitteena oli parantaa myös työelämää.
– Meillä olisi keskinäisessä kunnioituksessa ja luottamuksessa kehitettävää. Se on kehnommalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa, ja se on yksi syy, miksi ruotsalaiset pärjäävät taloudessa meitä paremmin, Kokko analysoi.
Ohikulkijat kannustivat oppimaan
Monet ohikulkijat saapuivat suoraan allekirjoittamaan lakialoitetta.
– Aluksi epäilytti, kun aloitteen mukaan pitää olla ollut kahdeksan vuotta työelämässä, mutta sitten selvisi, että aikaraja estää, etteivät opiskelijat jättäydy heti työttömäksi, 23-vuotias Vilma Vähämaa sanoi.
Vähämaa kertoi tekevänsä pätkätöitä ja turhautuneensa te-toimistossa ravaamiseen.
– Kun olin työttömänä pari vuotta sitten ja kävin te-palveluissa, kysyin, saanko täältä työllistymispalveluita. Sieltä sanottiin, että voimme me tänne kirjata, että haluat työllistyä, Vähämaa päivitteli.
Myös muut uskoivat, että koulutus vaikuttaa työllistymiseen.
– Jos jaksaa nähdä sen vaivan, että opiskelee, siihen pitää kannustaa. Elinikäinen oppiminen pitäisi saada takaisin pinnalle, sanoi eläkkeellä oleva Kyllikki Rosenström.
– Hyvä idea, että saisi kerryttää sitä rahaa, mitä on itse kerryttänyt työttömyyskassaan, sanoi restonomiopiskelija Yolanda Soljasalo.
Laatumakkara houkutti
Työmatkalaisia houkuteltiin pysähtymään teltalle makkaralla. Grillille johti jatkuvasti parinkymmenen ihmisen jono.
– Täällähän tarjotaan Wotkinsia, kun muualla tarjotaan vain HK:n sinistä, innostui energia-alan konsultti Olli Keto.Keto ei kuitenkaan allekirjoittanut lakialoitetta.
– Nykyään suurin osa koulutetaan korkeasti. Seulan pitäisi olla tiukempi, koska valmistuneille ei löydy töitä. Samalla työmiehistä on pulaa, Keto sanoi.
Myös eläkeläinen Jyrki Malin jätti allekirjoittamatta aloitteen, vaikka piti sitä hyvänä.
– Koulutus vaikuttaa hyvin paljon siihen, saako työtön töitä, Malin myönsi.
Allekirjoituksia kertyi Narinkkatorilla 284 kappaletta. Kunnon työn päivän tapahtuman järjestivät Insinööriliiton lisäksi Ammattiliitto Pro, Metalliliitto, SAK, TEAM ja Teollisuuden Palkansaajat.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola