Kun Eliecer Diaz vuosia sitten tutki biologina kala-, sinisimpukka- ja lintupopulaatioiden kokoa ja kehitystä, hän tajusi tekevänsä matemaattista analysointia ja pitävänsä siitä. Chilessä syntynyt tohtori päätti vaihtaa alaa ja opiskeli itsensä tietotekniikan insinööriksi.
Viimeiset pari vuotta Diaz on toiminut tekoälyinsinöörinä Silo AI:ssa Helsingissä.
– Vaihto analytiikan puolelle oli lopulta aika luonnollinen. Käytin jo samoja tilastollisia malleja, joita käytetään tekoälyssä, hän sanoo.
Silo AI tarjoaa eri teollisuudenaloille tekoälyratkaisuja tuotannon tehostamiseen. Diaz keskittyy pilvi-infrastruktuurin rakentamiseen asiakkaille, ja datatieteilijäkollegat tuovat näille alustoille omat koneoppimisen algoritminsa.
– Olen parissa vuodessa työskennellyt 11 asiakkaan kanssa. Nykyisellä asiakkaallani on tehtaalla robottikäsiä valmistuksessa. Niissä on antureita, joiden dataa analysoimme ja ennustamme koneoppivan algoritmin perusteella laitteiden huoltotarvetta.
Asiakkaita riittää maailmalla
Pilvi-infran rakentaminen on läppärillä työskentelyä, eikä Diaz käy asiakkaiden luona fyysisesti.
– Nykyinen asiakkaani toimii Sveitsissä. Lähtisin sinne projektin lopussa mielelläni käymään, mutta se ei taida olla tarpeellista, hän hymähtää.
Koska pilvipalveluita voi tarjota mistä päin maailmaa hyvänsä, Silo AI:n pitää pysyä teknologisesti aallonharjalla. Näin työ ei valu halvemman työn maihin, kuten Intiaan.
– Itse asiassa Intiassa on kovatasoisia tekoälyosaajia, ja meillä on monta sieltä kotoisin olevaa työntekijää täällä, Diaz täsmentää.
Vaimo löytyi Suomesta
Diaz opiskeli kotimaassaan meribiologian maisteriksi ja jatkoi tohtoriksi Rhodesin yliopistossa Etelä-Afrikassa. Hän muutti tutkijaksi Ruotsiin ja sieltä Suomeen vuonna 2011.
Uudessa kotimaassaan Diaz meni naimisiin ja vaihtoi alaa. Hän valmistui tietotekniikan insinööriksi Metropoliasta vuonna 2021. Nykyään hän opiskelee kvanttiteknlogiaa Aalto-yliopistossa.
– Pidän siitä, että työyhteisö on akateemista tasoa. Työkaverit ovat kriittisiä ajattelijoita ja yrittävät löytää pitkällä aikavälillä parhaimmat ratkaisut.
Käytännössä pilvi-infran luominen yrityksille on koodaamista. Diaz käyttää pythonia, scalaa ja javaa. Niistä jälkimmäisin on hänen mielestään hankalin kieli, ja avoimen lähdekoodin yhteisö ei ole yhtä avulias kuin pythonin puolella.
– Onneksi meillä on todella avulias yhteisö työpaikalla. Tunnen kuuluvani tiimiin, ja kaikki kannustavat kehittymään ilman kilpailuhenkeä.
Firma kasvaa nopeasti
Silo AI kasvaa nopeasti, ja rekrytointi on käynnissä kaiken aikaa. Työpaikkaan tulevat pääsevät kehitysohjelmaan, jossa työn kautta oppii tarvittavia taitoja. Tukena on erillinen tuutoriohjelma.
– Olen toiminut muutaman kerran itsekin opastajana työpaikkaan. Se on ihan kivaa, ja pääsee lounaallekin uuden kaverin kanssa, Diaz virnistää.
Talossa on tällä hetkellä noin 240 asiantuntijaa, joista puolet on tohtorikoulutettuja. Yhtiö on verkottunut kansainvälisesti ja sopi alkuvuodesta kumppanuudesta tekoälytutkimuskeskuksen kanssa Kanadan Vancouverissa.
Diazin seuraava askel on työskennellä kvanttilaskennan parissa. Kvanttitietokoneet tekevät koneoppimisesta nykyistä selvästi nopeampaa.
– Se vaatii erittäin epätavallista ajattelutapaa. Pitää hyväksyä epävarmuus laskennassa. Haluan olla mukana prosessissa, jossa keksitään, miten kvanttitietokoneet voivat auttaa koneoppimisessa.
Vapaa-aika kuluu opiskelemiseen, mutta välillä pitää päästä rentoutumaan. Hän harrastaa maratonjuoksua ja avantouintia.
– Käyn uimassa Munkkiniemen rannassa. En saa käydä viereisessä suihkussa lämmittelemässä, koska en ole päässyt jäseneksi seuraan. Minut on huudettu myös avannosta ylös, kun olen ollut siellä joskus liian kauan ja seuran jäsenet ovat odottaneet vuoroaan.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola