Harri Kumpulainen (oik.) työskentelee Istekillä Kuopiossa.
Insinööri-lehti

Sote-uudistus lisää teknisiä tehtäviä

Terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä tarvitaan entistä enemmän insinöörejä, jotka tuntevat sekä teknologian että sen käyttötarpeen.

Julkisyhteisöjen omistama Istekki-yhtiö kilpailutti Newicon-yhtiöltä kuudeksi vuodeksi Emed Icon -älylääkekaappeja. Aluksi kaappeja tulee Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ja myöhemmin myös muihin sairaanhoitopiireihin ja terveyskeskuksiin.

– Koko lääkehuollon prosessi halutaan digitalisoida, kertoo Istekin kehittämispäällikkö Harri Kumpulainen.

Kaappien ympärille on kehitetty digitaalinen palvelu. Kaapit pitävät kirjaa sisällöstä ja tilaavat lääkkeitä kulutuksen mukaan. Palvelussa seurataan, kenelle lääkettä määrätään, kuka sen antaa ja kuinka paljon.

Älylääkekaappi parantaa potilaiden turvallisuutta, vähentää henkilökunnan virheiden mahdollisuuksia sekä säästää logistiikan ja varastoinnin kustannuksia. Kaappi on esimerkki siitä, kuinka insinöörialojen yhteys terveydenhuoltoon tiivistyy.

Insinöörin vaatimukset muuttuvat

Kumpulainen on ehtinyt seurata sote-alan muutosta 15 vuoden ajan. Hän valmistui alun perin tietoverkkotekniikan insinööriksi mutta suoritti myöhemmin hyvinvointiteknologian yamk-tutkinnon Savoniassa.

– Työ on vaatinut, että osaa tulla ulos teknologiakuoresta ja tutustua toimialaan, jolle ratkaisuja haetaan.

Kumpulainen on huomannut, että lääkärit ja sairaanhoitajat tuntevat huonosti teknisiä termejä, ja vastaavasti insinöörit tuntevat heikosti terveydenhuoltoon liittyvää sanastoa. Kummatkin puolet pitäisi hallita.

– Kielimuuri saattaa olla suuri.

Niistä, jotka osaavat yhdistää teknologiaa ja terveydenhuoltoa, on tulevina vuosina kova pula. Myös puhtaasti teknologiaan keskittyneitä insinöörejä tarvitaan lisää konesalien ja ohjelmistojakelun puolelle.

Julkisyhtiö palvelee terveydenhuoltoa

Kuopiossa toimiva Istekki tarjoaa älylääkekaapit palveluna asiakasomistajille. Istekin omistaa seitsemän sairaanhoitopiiriä, neljä kaupunkia, yksitoista kuntaa ja yksi kuntayhtymä. Vastaavia in house -yhtiöitä on Suomessa puolentusinaa, ja ne on perustettu yhteisten hyötyjen saamiseksi sote-piireille ja kunnille.

– Jos jokin palvelu kilpailutetaan yhdelle piirille tai kunnalle, ratkaisu on monistettavissa muillekin, Kumpulainen perustelee.

Vuosia kestänyt sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on yhä kesken. Uudistus siirtää toteutuessaan sote-palvelujen vastuun kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä maakunnille. Uudistukseen liittyvä terveyspalvelujen valinnanvapaus on lausuntokierroksella, ja lain pitäisi valmistua tänä vuonna. Koko uudistuksen on määrä olla valmiina vuonna 2020.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuvat: Istekki