Elmeri Toivanen hiihti Vuokatin FIS-hiihdoissa sprintin karsinnasta helmikuussa.
Insinööri-lehti koulutus

SM-tason hiihtäjä opiskelee liikuntateknologiaa

Ankara harjoittelu ei estä korkeakouluopintoja Kainuussa, jossa valmistuu maan koulutetuimpia kilpaurheilijoita.

Insinööriopiskelija Elmeri Toivanen on hiihtäjänä Suomen parhaimmistoa. Tähän mennessä hän on saavuttanut alle 23-vuotiaiden sarjassa sprintin pronssia vuonna 2020. Nyt hän janoaa aikuisten sarjassa lisää menestystä.

– Tavoitteena on päästä viiden parhaan joukkoon Suomessa, hän sanoo.

Vuokatissa asuva Toivanen suorittaa keväällä viimeisiä kurssejaan konetekniikan amk-tutkinnosta Kajaanin ammattikorkeakoulussa. Lopputyö on jo tehty työnantajalle Terrafamelle, jossa Toivanen on opiskeluaikana toiminut myös prosessioperaattorin tehtävissä.

Lopputyö käsittelee koulutuksen vaikutusta käyttövarmuuteen. Siinä on huomioitu ihan kaikki koulutus, jota teollisuusyritys tarjoaa työntekijöilleen, aina perehdyttämisestä ammatilliseen täydennyskoulutukseen asti.

– Kun osaamisen ja tiedon johtamisen keinoin saadaan kunnossapito- ja käynnissäpito-organisaation toiminta halutunlaiseksi vaaditulle tasolle, sillä on hyvin todennäköisesti positiivinen vaikutus käyttövarmuuteen.

Tekniikka lisää työmahdollisuuksia

Toivanen valitsi Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteisen liikuntateknologian koulutuspolun, kun sille haettiin ensimmäiset opiskelijat keväällä 2020. Toivasesta tulee ensimmäinen koulutuspolulta valmistunut, sillä hän haki ohjelmaan siirtohaun kautta ja oli ehtinyt opiskella vuoden tovereitaan kauemmin.

Koulutuspolun ansiosta Toivanen saa keskittyä urheiluun mutta opiskella itselleen työmarkkinoilla arvokkaan tutkinnon.

– Tekniikka kiinnostaa ja tekniikan alan työllisyystilanne antaa enemmän selkänojaa kuin se, että olisin pelkästään liikunnan alan varassa.

Amk-insinöörin tutkinnon jälkeen opinnot jatkuvat Jyväskylän yliopistossa ja päättyvät liikuntatieteiden maisterin tutkintoon. Tutkinto sisältää muun muassa biomekaniikkaa, liikuntafysiologiaa sekä valmennus- ja testausoppia.

Hakuaika alkaa nyt

Liikuntateknologian osaamista tarvitaan työelämässä muun muassa kilpa- ja huippu-urheilussa, kunto- ja terveysliikunnassa sekä erityisryhmien liikunnassa ja kuntoutuksessa. Osaamista tarvitaan myös analysointiohjelmien ja apuvälineteknologioiden kehittämisessä.

Tänään (maaliskuun 16. päivänä) avautuu historian toinen liikuntateknologian koulutuspolun erillishaku. Hakuaika kestää 30. maaliskuuta asti. Koulutuspolussa amk-tutkinto kestää 3,5–4 vuotta ja maisterin tutkinto sen perään 2–2,5 vuotta.

Liikuntateknologian perusopinnot aloitetaan Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikössä Sotkamossa. Koulutuspolun opiskelijat saavat jäsenyyden Vuokatti–Ruka-urheiluakatemiaan. Koulutukseen haetaan Opintopolun kautta.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Roni Lukkarinen