Ravintolarobotti kuljettaa ruoka-annosta asiakaspuolelle.
Tarjotin odottaa keittiössä uutta ruoka-annosta.
Robotti kehottaa asiakasta ottamaan annoksensa.
Insinööri-lehti

Robotti tarjoilee ravintolassa

Kaksi kylpylähotelliravintolaa tarjoaa kokeilussa ruoka-annokset robotin avulla.

Kuopiolaisen Rauhalahden kylpylähotelliravintolan asiakkaat ovat saaneet pian parin viikon ajan à la carte -annoksensa robotin tuomana. Robotti kuljettaa ruoka-annokset automaattisesti pöydän viereen, ja asiakas nostaa lautasen tarjottimelta itselleen.

– Herkullinen ateriasi on täällä! Ota astiat ykköstarjottimelta. Kun olet ottanut astiat, vahvista napsauttamalla näyttöä, kehottaa Rolleksi nimetty robotti.

Torstaina Rauhalahdessa päättyvä kokeilu on onnistunut asiakkailta kerättyjen ensipalautteiden perusteella hyvin, kertoo projektipäällikkö Sini Sarén Savonia-ammattikorkeakoulusta.

– Robottia on kuvailtu hauskaksi, sympaattiseksi ja näppäräksi ruuhkassa. Se on tuonut iloa ravintolakokemukseen, hän tiivistää.

Tarjotin kulkee pyörillä

Kokeilussa käytetään Keenonin Dinerbot T10 -robottia. Laite liikkuu pyörillä ja kantaa neljää tasoa, joille voi asettaa esimerkiksi lautasia. Robotin etupuolella on vatsan korkeudella iso näyttö, johon sopii mainos tai ruokalista. Pään korkeudella on pienempi näyttö, joka toimii robotin kasvoina.

Rauhalahdessa robotti kuljettaa valmiit annokset pöytiin, mutta se olisi yhtä hyvin ohjelmoitavissa hakemaan likaiset astiat takaisin. Monet asiakkaat ovat pysähtyneet ottamaan selfie-kuvia robotin kanssa ennen annoksen ottamista, mikä on hidastanut robotin aikataulua.

– Alkuvaiheessa, kun asiakkaat eivät ottaneet annoksiaan heti, robotti hämmentyi ja palautti niitä jo keittiöön. Nyt robottia on säädetty niin, ettei se ole liian hätäinen.

Robotti paikantaa itsensä lidar-tutkan, vslam-antureiden ja stereonäön avulla. Laite mahtuu kulkemaan 59 senttimetriä leveitä käytäviä pitkin.

Keenon on perustettu Kiinassa vuonna 2010. Se kehittää ja valmistaa robotteja ravintoloihin ja hotelleihin. Robotteja voi ostaa joko omaksi tai vuokrata niin, että mukaan kuuluu myös tukipalvelu. Robotin vuokra on verottomasti noin 500 euroa kuussa.

Yritykset kartoittavat hyötyjä

Savonia kokeilee ravintolarobottia ensi viikosta lähtien kylpylähotelli Kunnonpaikan ravintolassa, joka sijaitsee Siilinjärvellä. Kumpikin kokeilu on osa kuuden ammattikorkeakoulun ja pk-yritysten välistä Tyhyteko-hanketta. Hankkeen tarkoituksena on muun muassa parantaa työhyvinvointia ja tuoda uutta teknologiaa liiketoimintaan.

Rauhalahden henkilökunnasta osa pelkäsi ennen kokeilua, että robotti voisi vähentää henkilökunnan tarvetta. Kokeilun loppupuolella viesti palautteiden perusteella on, että robotti tasoittaa ruuhkahuippuja.

– Robotti on lisännyt sikäli yhteiskehittämistä keittiössä, että robotin puhetta ja äänimaailmaa on suunniteltu yhdessä, Sarén kertoo.

Ravintolat punnitsevat jälkikäteen kokeilusta saamaansa oppia ja hyötyjä, joita robottien käyttämisellä voi toiminnassa olla. Kesän ravintolakokeilujen tuloksia Savonia julkistaa loppukesästä ja syksystä. Hanke kestää vielä vuoteen 2027 saakka.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Klaudia Käkelä-Nuutinen / Savonia-ammattikorkeakoulu