Peikon pääkonttori sijaitsee Lahdessa.
Insinööri-lehti talous

Peikko laajentaa Ukrainaan

Betonielementtien liitososien valmistaja pystyttää tehdasta, joka auttaa maan jälleenrakentamisessa.

Lahtelainen rakennusteollisuuden yritys Peikko kasvattaa liiketoimintaansa Ukrainassa. Bila Tserkvaan, noin 80 kilometrin päähän pääkaupungista Kiovasta, nousee betonielementtien liitososia valmistava tuotantolaitos. Konserni toimittaa rakennustarvikkeita jo nyt sotaa käyvään maahan Slovakian-tehtaaltaan.

– Asiakkaanamme on taho, joka valmistaa elementtiperustaisia nukkumabunkkereita joidenkin kilometrien päähän rintamasta. Ne ovat siis eräänlaisia betonielementtikorsuja, toimitusjohtaja Topi Paananen kertoo Insinööri-lehdelle.

Hän lisää, että lähiaikoina myös Suomesta viedään elementtejä maan rakennusteollisuuden tarpeisiin.

Ukrainaan on Paanasen mukaan mennyt Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen vain yhden käden sormilla laskettava määrä ulkomaisia rakennusalan yrityksiä. Peikko näkee tämän tilaisuutena laajentaa liiketoimintaa maahan.

– Pitkällä aikavälillä on varmaa, että Ukraina joutuu suosimaan kotimaisia yrityksiä jälleenrakennuksessa. Silloin meillä on paremmat edellytykset pärjätä siellä, kun olemme jo paikalla, Paananen perustelee.

Nyt rakenteilla oleva tehdas valmistuu ensi vuoden alussa.

Vapaaehtoiset saavat lähteä

Kun tehdas on valmis, sinne lähtee Peikon työntekijöitä muista maista, joissa konserni toimii. Se tarkoittaa myös Peikon kotimaata Suomea. Kotimaassa Peikon palveluksessa työskentelee 300 työntekijää, joista toimihenkilöitä tai ylempiä toimihenkilöitä on yli sata.

– Niiden ihmisten, jotka sinne lähtevät jeesaamaan, lähdön on oltava vapaaehtoista. Ketään ei voi pakottaa menemään alueelle, jossa voi sattua jotain vakavaa, Paananen linjaa.

Suurimpana riskinä Kiovan lähialueella on pommin putoaminen päälle.

– Hälytysjärjestelyt toimivat pitkälti, ja majoituspaikkojen yhteydessä on pommisuojia.

Muuten siviilien elämä on normaalia. He käyvät töissä, syövät ravintoloissa, ajavat autolla työmatkat ja käyvät nukkumassa kotonaan tai komennustyöntekijät hotelleissa.

Kielitaito on välttämätön

Ihan kuka tahansa ei voi työkomennukselle lähteä. Paikalle ei voida lähettää sotakelpoisia miehiä. Lisäksi ukrainan tai edes venäjän kielitaito on välttämätön.

Ukrainankielisiä toimihenkilöitä työskentelee muun muassa Suomessa. Venäjän suurhyökkäyksen alettua reilut kaksi vuotta sitten Peikon palvelukseen tuli yli 20 työntekijää, muun muassa it-tukeen.

Bila Tserkvaan palkattavien paikallisten työnjohto tulee olemaan vaikeaa.

– Ne ihmiset, jotka ylipäätään voidaan rekrytoida, ovat naisia tai puolityökykyisiä sotaveteraaneja. Se tarkoittaa erityistä työnohjausta ja erityisiä työlaitteita.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Htm, CC 3.0

15.8. korjattu: Peikko ei tee betonielementtejä vaan betonielementtien liitososia. Ukrainaan ei ole mennyt vähän länsimaalaisia yrityksiä vaan vähän länsimaalaisia yrityksiä Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen.