Slush-yleisö tuli kuulemaan vuoden 2040 työelämästä.
Karri Saarista ja Sophie Adelmania haastatteli Sarah Cannon (kesk.).
Sophie Adelman (oik.) vannoi työssäoppimisen nimeen.
Slushin salainen puutarha toi ehkä aavistuksen tulevaisuuden inspiroivista yhteistyötiloista.
Insinööri-lehti työelämä

Päräyttävä persoona saa paikan

Vahva identiteetti ja halu kehittyä tekevät työntekijästä tulevaisuudessa arvokkaan.

Ohjelmistoyritys Linearin perustaja Karri Saarinen ja valmennusyritys Whitehatin perustaja Sophie Adelman visioivat tänään vuoden 2040 työelämää kasvuyritystapahtuma Slushissa Helsingissä. He nostivat esiin ihmisten kohtaamisen ja sisäisten mahdollisuuksien hyödyntämisen.

Saarinen korostaa, että myös ohjelmistojen kehittäminen muuttuu sosiaaliseksi työksi. Asiakkaat tulevat mukaan kehittämään sovelluksia, joita he tilaavat. Tämä vaatii usein myös tapaamista kasvotusten etäyhteyksistä huolimatta.

Adelman nostaa kehityksestä esiin ihmisen persoonan ja omien kykyjen kehittämisen tärkeyden. Kun ihmiset kohtaavat toisiaan, on tärkeää, että he toimivat hyvin yhdessä.

Toimistot vaipuvat historiaan

Teknologian ja ohjelmistojen kehitys vaatii tulevaisuudessa entistä enemmän ideointia ja yhteistyötä eri alan ihmisten välillä. Tämä tekee nykyaikaisistakin toimistoista auttamatta vanhanaikaisia.

– Toimistot eivät ole juuri kehittyneet 50 vuoteen, Saarinen tylyttää.

Ideointi vaatii, että ihmiset voivat sulavasti tutustua toisiinsa ja esittää vapautuneita ideoita. Se vaatii toimistohotelleja tai muita yhteiskäyttötiloja, jotka eivät ole erikseen minkään yrityksen konttoreita.

Potentiaali ylittää koulutuksen

Muodollisen tutkinnon merkitys vähenee. Akateeminen koulutus ei takaa, että henkilö soveltuu tiettyyn yritykseen tai tehtävään. Sen sijaan yritykset pyrkivät rekrytoimaan mahdollisimman sopivia ihmisiä.

– Yritykset haluavat työnhakijalta joustavuutta, motivaatiota, henkilökohtaista intoa ja kykyä, Adelman luettelee.

Tuottavan työn ja koulutukseen investoimisen välinen raja hälvenee, sillä työn tekeminen edellyttää jatkuvaa oppimista.

Adelmanin perustama Whitehat on hyvä esimerkki hänen sanoistaan. Whitehat kehittää eräänlaista oppimispolkua, jolla nuoret työntekijät kasvavat yritysten kulttuuriin, verkostoituvat ja tulevat myöhemmin johtajiksi.

Identiteetti tulee työhön

Työnantajat kiinnostuvat työntekijöistä erityisesti persoonina. Työntekijän täytyy sopia tehtävään omana itsenään ja toisaalta päästä kehittämään työtä näköisekseen.

– Ne yritykset, jotka antavat työntekijöiden rakentaa omaa identiteettiään, sitouttavat heidät yritykseen, Adelman uskoo.

Luovuus edellyttää, että työpaikat ovat monimuotoisia. Se tarkoittaa muun muassa, että työpaikoilla on tasaisesti miehiä ja naisia ja että vähemmistöt ovat edustettuina.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola