Hallituksen tavoitteena on muun muassa lakko-oikeuden rajoittaminen, irtisanomisten helpottaminen ja työttömyysturvan leikkaaminen.
Työväen musiikkitapahtuman yhteydessä järjestetyssä paneelissa Valkeakoskella liittojohtajat keskustelivat siitä, mitä hallituksen suunnitelmat tarkoittavat palkansaajille.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo nosti esiin kysymyksen hallitusohjelmaan liittyvistä työryhmistä.
– Kannattaako meidän osallistua palkansaajaliikkeenä osallistua niihin, jos on tiedossa, että niissä ei voi vaikuttaa mitään, hän pohti.
Paneelin osallistuneet liittojohtajat olivat samaa mieltä, että hallitusohjelmaan kirjatut työelämämuutokset ovat kaikki ongelmallisia. Suurimmaksi epäkohdaksi Salo mainitsi ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden. Asia voidaan toki sopia työehtosopimuksissa, mutta monet ylemmät toimihenkilöt työskentelevät aloilla, joissa ei ole työehtosopimuksia.
Heikennysten lista on pitkä
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mielestä työryhmät ovat kosmeettista teatteria eikä hän odota kolmikantaosapuolten pääsevän yhteisymmärrykseen työelämään liittyvissä asioissa.
Ammattiliitto Pron yhteiskuntajohtaja Maria Mäkynen puhui ongelmista määräaikaisuuksiin liittyvistä linjauksista. Jatkossa hallituksen mielestä ei tarvittaisi enää perusteita esimerkiksi vuoden mittaisille määräaikaisuuksille.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto aprikoi ylipäätään hallitusohjelman sisältäviä heikennyksiä esimerkiksi työttömyysturvassa ja asumistuessa.
– Heikoimmissa asemissa olevilta viedään eniten, hän sanoi ja muistutti, että palkansaajien on vaikea vaikuttaa tähän tätä seikkaan.
Rahoitusta insinööreillekin tärkeään
Kun paneelin vetäjä, toimittaja Jari Korkki pyysi panelisteja kertomaan hallitusohjelman hyviä puolia, Vanhalan oli vaikea kertoa mitään myönteistä.
Salo kiitteli tutkimuksen ja kehittämisen suunnatun TKI-rahoituksen lisäämistä. Aalto arvioi hyväksi lupa-asioiden helpottamisen.
Salo on ollut huolissaan työntekijöiden jaksamisesta, johon hän on ehdottanut viikon lisälomaa. Paneelissa hän kertoi työnantajapuolen suhtautumisesta ehdotuksesta.
– Työnantaja ilmoittaa aina palkkaneuvotteluissa, että sillä ei ole varaa korotuksiin. Silti työnantaja vastasi ehdotukseen, että lisäloman sijaan löytyy enemminkin rahaa.
Hallituksella kiire muutoksille
Liittojohtajien keskustelujen jälkeen paneelissa oli kansanedustajien vuoro. Työministeri Arto Satonen (kok) kertoi, että hallituksen tavoite on saada työelämämuutokset aikaan kahdessa vuodessa hallitusohjelman mukaisesti.
Sen tähden jo käynnissä oleville työryhmille on annettu aikaa alkusyksyyn. Ministerin mukaan hallitutusohjelman kirjaukset ovat pohja, joihin kenelläkään ei ole veto-oikeutta.
Muina panelisteja olivat Hilkka Kemppi (kesk), Anna Kontula (vas), Antti Lindtman (sd) ja Mira Nieminen (ps).
Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Pauli Unkuri