Työntekijät arvostavat hyvää ilmapiiriä.
Insinööri-lehti työelämä

Palkan ohella työilmapiiri ratkaisee

Maineikkaimmat työnantajat -tutkimus kertoo palkan olevan tärkein kriteeri työpaikkaa valittaessa. Suosituimpiin työnantajiin kuuluva Reaktor ei usko pelkän rahan voimaan.

Palkka tekee paremman työpaikan. Näin voisi päätellä tutkimusyhtiö T-Median Maineikkaimmat työnantajat -tutkimuksesta, joka selvittää tekniikan ja kaupallisten alojen korkeasti koulutettujen osaajien maineikkaimmat työnantajat sekä nostaa esille työelämään liittyviä arvoja.

Siinä missä palkkaa nousee tärkeimmäksi työpaikanvalintakriteeriksi, työsuhteen jatkuvuuden sekä työn mielenkiintoisuuden merkitykset ovat vähentyneet. Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaan mielestä tulos ei kuitenkaan yksiselitteisesti kerro esimerkiksi arvojen koventumisesta.

– Parantunut talous- ja työllisyystilanne on ehkä vaikuttanut niin, että työltä toivotaan muutakin kuin vakautta, palkkakeskustelua tärkeänä pitävä Larjomaa pohtii.

Innovatiivinen kärkikolmikko

Tekniikan alan osaajien suosituin työnantaja on tutkimuksen mukaan tänä vuonna it-alan konsulttiyritys Reaktor. Yritys nousi listalle uutena tulokkaana ja jätti taakseen muun muassa Koneen ja Supercellin.
Tutkimusyhtiö T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikan mukaan Reaktor on tehnyt nousua kärkikastiin jo pitkään.

– Yksi mainemallissa arvioitava osa-alue on innovatiivisuus, Leinikka sanoo.

– Yrityksen täytyy kehittyä ja toteuttaa toimintaansa kekseliäällä tavalla. Sekä tässä että tämän viestimisessä on koko kolmen kärki onnistunut erinomaisesti.

Läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta

Innovatiivisuuden lisäksi arvioitavia tekijöitä ovat myös muun muassa avoin ja läpinäkyvä, vastuullinen toiminta sekä vuorovaikutus. Tämä allekirjoitetaan myös Reaktorilla.

Reaktorilla yli vuosikymmenen työskennellyt johtava konsultti Juha Paananen kuvailee yritystä avoimeksi ja suorapuheiseksi työyhteisöksi. Yrityksen rekrytoinneista vastaava Mikko Launiainen arvelee, että myös Reaktorin tapa rekrytoida voi olla yksi osasyy hyvään maineeseen.

– Yritämme löytää hakijasta hyvää ja annamme tarvittaessa ajatuksia siitä, mitä osaamisessa voisi kehittää, hän kertoo.

Vaikka palkka olikin yksittäinen tärkein työpaikan valintaan vaikuttava kriteeri, kolmannes tutkimukseen vastanneista Insinööriliiton jäsenistä piti myös työpaikan ilmapiiriä tärkeänä työpaikan valintaan vaikuttavana kriteerinä.

– Hyvä työilmapiiri vahvistaa yleistä hyvinvointia ja lisää myös yksilön tuottavuutta, sanoo Oikotie Työpaikkojen työnantajamielikuvan asiantuntija Päivi Salminen-Kultanen.

Hän korostaa hyvän esimiestyön merkitystä.

Käytännön arvotyö kannattaa

Työnhakijat pohtivat yhä enemmän sitä, miten työpaikka sopii omaan arvomaailmaan ja elämäntyyliin. Insinööriliiton Jenni Larjomaa kannustaa avoimeen viestintään.

– Mainetyöhän on pitkälti sen kertomista, miten yrityksessä asioita tehdään ja ihmisiä kohdellaan, hän sanoo ja muistuttaa, että tekojen on tietysti myös vastattava sanoja.

Vaikka työsuhteen jatkuvuus ei enää olekaan niin tärkeää, kiinnostavalla työnantajalla on oltava hyvät tulevaisuudennäkymät.

– Halutaan olla töissä siellä, missä menee hyvin, vaikka ei olisikaan aikeena jäädä taloon loppuiäksi, Larjomaa muotoilee.

Teksti: Elli Collan, tuottaja, T-Media
Kuva: Shutterstock