Muataz Al-Qaysi pakeni yksin Irakista vuonna 2015. Hän oli kuullut, että Suomi olisi turvallinen, ja päätti ylittää Välimeren päästäkseen ensin Kreikkaan.
– Tiesin, että moni on hukkunut matkalla. Ajattelin, että joko hukun tai pääsen perille. Jos pääsen, aloitan työnteon ja elämäni täällä, hän kertoo.
Al-Qaysi eli suomalaisittain Motsku on yksi muutamasta kymmenestä pakolaisesta, jotka eilen osallistuivat Startup Refugees -verkoston, Telian ja Tietoevryn järjestämään tapahtumaan Telian toimistolla Helsingin Triplassa. Paikalla oli Telian lisäksi Tietoevryn edustajia, jotka esittelivät työmahdollisuuksia Suomessa.
Al-Qaysi etsii pikaisesti harjoittelupaikkaa. Hän opiskelee it-alaa Keuda-ammattiopistossa. Opinnot hän saa valmiiksi joulukuussa, mutta vielä pitäisi tehdä puolen vuoden työharjoittelu.
It-tukena Irakissa
Irakissa Al-Qaysi oli työskennellyt yrityksen it-tukena. Suomessa 19 vuotta täyttänyt turvapaikanhakija toimi alkujaan puolitoista vuotta vapaaehtoisena tulkkina vastaanottokeskuksessa. Hän käänsi äidinkielestään arabiasta englantiin.
– Vapaaehtoisena opin suomalaisista laeista ja käytännöistä eikä ollut niin vaikea integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Minulla on ollut koko ajan suomalaisia ympärilläni.
Ensimmäiset työt Suomessa olivat freelance-keikkoja tiskaajana, siivoojana ja postinkantajana. Vuonna 2020 koronapandemian alettua hän ryhtyi opiskelemaan Keudassa. Etäopiskelu oli hankalaa, kun alkuun ei saanut kunnon ohjeita, mitä piti tehdä.
– Tein sitten 17-tuntisia päiviä, kun yritin saada myöhemmin kiinni niitä asioita, jotka olisi pitänyt tehdä.
Opintojen ohella Al-Qaysi on tehnyt iltaisin freelance-töitä elättääkseen itsensä. Kun tutkinto valmistuu Keudasta, hän suunnittelee hakevansa ammattikorkeakouluun.
Tavoitteena kansalaisuus
Pakolaisstatuksen Al-Qaysi sai vuonna 2019 ja myöhemmin pysyvän oleskeluluvan. Tavoitteena on hakea Suomen kansalaisuutta, kun suomen kielen opinnot päättyvät hänellä ensi vuonna.
– En koe olevani samanarvoinen kantasuomalaisten kanssa työmarkkinoilla, eikä se varmaan muutu, vaikka saisin kansalaisuuden, Al-Qaysi pohtii.
Hän ei ole silti lannistunut. Hän toivoo, että suomalaiset työnantajat palkkaavat ihmisiä erilaisista taustoista.
– Kannattaa hyödyntää myös ihmisten, jotka eivät ole Suomesta kotoisin, kokemusta. Heillä voi olla piileviä kykyjä.
Jalka oven väliin
Vapaa-ajallaan Al-Qaysi viettää aikaa monikulttuurisessa yhteisössä muun muassa pelaamalla tennistä ja lautapelejä. He tapaavat toistensa kotona ja kahviloissa. Al-Qaysi itse asuu Korsossa Vantaalla.
– Unelmoin omasta it-yrityksestä, mutta se on vielä kaukainen haave. Ensin pitää saada jalka oven väliin it-alan yritykseen.
Al-Qaysi sai eilen sertifikaatin osallistumisesta Startup Refugees -yhdistyksen syksyn mentorointiohjelmaan. Yhdistys valmentaa pakolaisia työelämään pääsemisessä. Mentorointiin pääsevät eri alojen asiantuntijat.
Suomeen on saapunut vuosittain tavallisesti muutama tuhat pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna maahan on tullut lisäksi 40 000 ukrainalaista pakolaista.
Teksti ja kuva: Janne Luotola
Klo 15.45 lisätty: Tapahtuman järjestäjiä olivat Startup Refugees -verkosto, Telia ja Tietoevry.