Yritysten käyttämistä pantittomista muovipakkauksista 22,5 prosenttia meni vuonna 2018 kierrätykseen. Lisää tarvitaan, sillä EU:n tavoite vuodelle 2025 on, että puolet muovipakkauksista saadaan kierrätettyä uusiokäyttöön.
Tavoitetta tukemaan Suomen Uusiomuovi Oy perusti toukokuussa Suomen ensimmäisen kierrätysvalmentajan tehtävän. Urakkaan ryhtyi ympäristöinsinööri Katja Laitinen.
– Tämä on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen tehtävä, kun muovi puhuttaa jatkuvasti, hän sanoo toimistossaan Helsingin Etelärannassa.
Laitinen auttaa yrityksiä pakkausten kierrättämisen aloittamisessa. Ensimmäisinä kohderyhminä ovat terveydenhoito ja puutarhapuoli, joista kummastakin syntyy paljon yhdenmukaista ja kierrätettävää muovipakkausjätettä.
Käynti tekee vaikutuksen
Laitinen matkustaa työssään ympäri Suomea. Henkilökohtaisella käynnillä on paljon merkitystä, vaikka valmennus onnistuu teknisesti etänäkin.
– Minulla on hyvä onnistumisprosentti. Yli 90 prosenttia yrityksistä, joissa käyn, aloittaa muovipakkausten kierrättämisen, hän sanoo.
Suurin motiivi kierrätykseen ei yrityksillä ole raha, ainakaan suoraan. Kierrätyksen tai kierrättämättä jättämisen kustannuksia on hankala laskea suoraviivaisesti. Sen sijaan monet painottavat vastuullisuutta.
– Aika monella yrityksellä on ympäristösertifikaatti. Siinä on asetettu tavoite, kuten materiaalin parempi kierrätys tai uusioraaka-aineen hyödyntäminen tuotteen valmistuksessa. Myös asiakasyrityksiltä tulee kyselyitä, miten kierrätys on hoidettu, Laitinen kertoo.
Muovipakkausten aika ei ole ohi, vaikka materiaalin tarpeellisuudesta keskustellaan julkisuudessa. Muovi suojaa hyvin pakattavia tuotteita. Se pidentää esimerkiksi elintarvikkeiden säilymisaikaa ja vähentää ruokahävikkiä.
– Ihminen tässä on heikoin lenkki. Pakkaus ei roskaa vaan ihminen.
Ura alkoi lajittelusta
Kerta on jo toinen, kun Laitinen on rakentamassa kokonaan uutta työtehtävää. Ympäristösuojelutekniikan insinööri on ollut aiemmin rakentamassa Joutsen-merkittyä siivouspalvelua. Hän työskenteli Lassila & Tikanojalla, jossa hän toimi myynnissä, palveluhallinnossa ja kehitysorganisaatiossa.
– Lajittelu ja kierrätys on aina liipannut läheltä minua työurallani.
Kierrätysvalmentajan tehtävä muotoutuu pitkälti Laitiselle asetettujen tavoitteiden mukaan. Hän näkee itsensä ennen kaikkea valmentajana, joka neuvoo rinnalla, kun yritykset itse oppivat kierrättämään pakkauksia.
– Sytyn uuden kehittämisestä. Se, että saa panna alkuun juttuja, tuntuu tosi hyvältä.
Pakkausten kierrätys yleistyy
Laitiselle on annettu tavoitteeksi, että muovipakkausten kierrätys yleistyy. Luvut tulevat työnantajalta, ja toteutuksesta Laitinen vastaa itse.
– Tarkoitus on saada yritykset oivaltamaan, että kun työntekijät lajittelevat materiaalit hyvin ja puhtaasti, se on osatekijä, joka varmistaa, että kierrätys toimii loppupäässäkin hyvin.
Pakkausten valmistajia Laitinen opastaa valmistamaan sellaisia pakkauksia, joiden kierrättäminen on mahdollisimman helppoa. Käytetyt muovipakkaukset voidaan toimittaa johonkin Suomen 61 vastaanottoterminaalista, joissa muovi esimerkiksi paalataan ja toimitetaan uusiomuoviprosessiin. Jakeet murskataan, pestään, kuivataan ja granuloidaan. Sieltä ne päätyvät uusioraaka-aineeksi teollisuudelle.
Suomen Uusiomuovi toteuttaa lakisääteisiä tehtäviä muun muassa käytetyn pakkausmuovin kierrättämiseksi uusiomuoviksi. Vuonna 1992 perustettu yritys on 39 suomalaisen yrityksen ja järjestön omistama yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.
Teksti ja kuva: Janne Luotola