Mikko Peurala yllättyi voitostaan.
Testausasemalla testataan rf-kaapeleita.
Analysaattori mittaa kaapeleiden toimintaa.
Insinööri-lehti koulutus

Mittausasemasta syntyi vuoden opinnäytetyö

Kvanttitietokoneissa käytetään kaapeleita, joiden on toimittava miltei absoluuttisen nollapisteen kylmyydessä.

Laimennusjäähdyttimillä eli äärimmäisen kylmiin lämpötiloihin yltävillä mittausjärjestelmillä jäähdytetään muun muassa kvanttitietokoneiden kubitteja. Myös kubiteille tietoa siirtävien kaapeleiden täytyy toimia muutaman millikelvinin lämpötilassa eli hyvin lähellä absoluuttista nollapistettä. Näissä oloissa tarvitaan erittäin kestäviä kaapeleita, joita valmistetaan Blueforsin tehtaalla Helsingissä.

Jokainen tarkoitukseen vaadittava kaapeli testataan ennen lähettämistä asiakkaalle. Tänä vuonna testaaminen nopeutui moninkertaisesti, kun Mikko Peurala sai valmiiksi uuden, automatisoidun testiaseman. Testiaika lyheni seitsemästä tunnista noin 40 minuuttiin.

– Sen näki työkavereiden kasvoilta, miten heidän hommansa helpottui. Se tuntui hienolta, Peurala sanoo.

Testiasemasta ja sitä käsittelevällä työllään Insinööriliitto myönsi hänelle vuoden opinnäytetyön palkinnon edustajakokouksessa lauantaina.

Kelloseppä sopii valmistukseen

Laimennusjäähdyttimissä käytettäviä korkeataajuuksisia radiosignaaleita välittäviä koaksiaalikaapeleita valmistetaan Blueforsilla käsityönä. Valmistajista moni on valmistunut Kelloseppäkoulusta, kuten Peurala alun perin.

– Kaapeleiden valmistaminen vaatii sorminäppäryyttä, hän selittää yhteyttä.

Peurala valmistui vuonna 2014 mikromekaanikko-kellosepäksi ja toimi alalla aikansa, kunnes vaihtoi Blueforsille vuonna 2016. Pari vuotta myöhemmin hän aloitti Metropoliassa sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot töiden ohessa monimuoto-opintoina. Viime kesänä hän sai automaatioinsinöörin paperit.

– Tykkään itseni kehittämisestä. Koska olen vielä nuori, jaksoin opiskella töiden ohessa eikä tarvinnut ryhtyä kokopäiväiseksi opiskelijaksi.

Päivät venyivät pitkiksi, kun tuotantotehtävien loputtua piti puurtaa vielä opinnäytteen parissa. Hän arvioi työpaikalla vierähtäneen opinnäytetyön aikaan 10–12 tuntia.

– Kun pääsi flow-tilaan, ei sitä halunnut keskeyttää.

Testausaseman mittausohjelmiston Peurala koodasi Python-ohjelmointikielellä. Hän suoritti ohjelmointikursseja osittain sattumalta.

– Olin robotiikkakursseilla, kun tuli koronapandemia eikä labroihin päässyt enää rakentelemaan. Otin itselleni ohjelmointikursseja, koska niitä oli helppo suorittaa verkossa.

Valmistus vaihtui kehitystehtäviin

Opintojen jälkeen työtehtävät vaihtuivat tuotannosta valmistusinsinöörin tehtäviin. Nyt Peurala keskittyy uusien ja vanhojen tuotteiden tuotantomenetelmien kehittämiseen.

– Olen todella innostunut uudesta hommasta. Siinä on paljon uutta opittavaa ja tehtävää, kun firma kasvaa kovaa vauhtia.

Kylmää kestäviä kaapeleita käytetään eri sovelluksissa. Yksi niistä ovat kvanttitietokoneet, joita kehitetään ympäri maailmaa. Lähin on VTT:n ja kotimaisen IQM:n viiden kubitin kvanttitietokone, joka alkoi toimia tänä syksynä.

Blueforsin tarina alkoi Aalto-yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, ja yhtiö perustettiin vuonna 2008. Se on globaali laimennusjäähdyttimien valmistaja, ja sen tuotteita tarvitaan muun muassa kvanttilaskentabisneksessä. Yhtiö kasvaa nopeasti, ja sillä on nyt noin 350 työntekijää. Peurala oli aloittaessaan kaapeliosaston neljäs työntekijä, ja nyt osastolla työskentelee noin 35 henkeä.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola