Anne Granat-Jukakoski ja Esko Salo toimivat lakkovahteina Oilonin portilla Lahdessa.
Sandvikin Tampereen-toimipisteellä lakkoaamu oli hiljainen.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Lakkotalojen porteilla rauhallinen tunnelma

Keskiviikkona käynnistynyt teknologiateollisuuden kolmipäiväinen lakko on sujunut rauhallisissa merkeissä. Lakkotalojen porteilla on hiljaista, lakon syyt ymmärretään.

YTN antoi tammikuussa lakkovaroituksen teknologiateollisuuden ylemmille toimihenkilöille noin kymmeneen yritykseen. Yritykset sijaitsevat eri puolilla Suomea. YTN:n kentältä keräämien tietojen mukaan lakko on pitänyt hyvin, ylemmät toimihenkilöt ovat pysyneet poissa työpaikalta eikä etätöitäkään ole tehty.

Lahdessa lakkotaloja on kolme, Halton Marine, Oilon ja Sandvik. Ensimmäisen päivän aamuna Oilonin portilla lakkovahtina toiminut ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Esko Salo kertoi aamun olleen rauhallinen.

– Työkaverit jättivät eilen tietokoneensa työpaikalle, ilmoittivat työaikajärjestelmään olevansa lakossa ja toivottivat ”nähdään maanantaina”.  Kyllä tilanne ja lakon perusteet on hyvin ymmärretty, hän sanoo.

Kaupungin toisella laidalla Sandvikilla lakkovahteina ovat ylempien luottamushenkilö Juhani Laine, hänen varansa Niko Berlik ja Jenni Lakso YTN:stä. Täälläkään ei lakon perusteita ei kyseenalaisteta.

– Ei kukaan lakkoa halua, mutta kun inflaatio huitelee lähes kymmentä, energian hinta, ruoka ja korot nousevat, jokainen ymmärtää, että kyllä myös palkkojen on noustava, Laine sanoo.

Ostovoima heikentynyt

Berlik kaivaa lakkohaalarinsa taskustaan paperin, jossa on vain yksi kuva. Siinä oleva käyrä osoittaa, kuinka palkansaajien ostovoimalle on käynyt reilun vuoden aikana.

– Tämä havainnollistaa tilanteen vakavuuden hyvin. Palkankorotukset tulevat todelliseen tarpeeseen.

Laineen kädessä olevaan YTN:n lakkoflyeriin on kerätty perusteita lakolle. Rahasta tässä on kysymys. Ylemmät toimihenkilöt haluavat säällisen palkankorotuksen, joka paikkaa inflaation nakertamaa ostovoimaa.

Tehtaan portin pieleen pystytetty lakkobanderolli sanoittaa tilanteen kahdella sanalla: Yleiskorotus nyt.

­­

Teksti: Jari Rauhamäki
Kuvat: Jari Rauhamäki ja Jussi Nousiainen