Sadri Beqiri tuli Suomeen Kosovosta 16-vuotiaana vuonna 1992.
Insinööri-lehti politiikka

Koulutus ja työ ovat yhteiskunnan perusta

Velaksi eläminen on lopetettava ja talous on laitettava kuntoon, mutta koulutuksesta ei voi leikata, sanoo turkulainen LVI-insinööri Sadri Beqiri.

Turun rakennusvalvonnassa tarkastusinsinöörinä työskentelevä Beqiri pyrkii eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiirissä kokoomuksen listalta.  Eduskuntavaalit ovat kaupunginvaltuuston jäsenelle ensimmäiset.

– Olen politiikassa mukana samasta syystä kuin varmaan kaikki muutkin. Jos haluat vaikuttaa ja saada omia näkemyksiäsi läpi, sinun on oltava valmis viemään niitä eteenpäin. Sitä varten on olemassa politiikka, hän kiteyttää.

Beqirin polku eduskuntavaaliehdokkaaksi ei ole tavanomainen. Hän tuli Suomeen sotaa käyvästä Jugoslaviasta 16-vuotiaana vuonna 1992, opiskeli kielen ja valmistautui ilmastointiasentajaksi Turun ammatti-instituutista vuonna 1999. LVI-insinööriksi hän valmistui Metropoliasta vuonna 2006.

Insinööriopintojen jälkeen hän palasi Turkuun. Beqirin perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta, tytär ja poika.

Pohjatyöt pitää tehdä kunnolla

Beqirin teemat politiikassa liittyvät koulutukseen, liikuntaan ja työhön. Hänen mukaansa hyvä koulutus on yhteiskunnan peruspilari, jota ei saa päästää murenemaan.

– Me näemme jo nyt, mitä tapahtuu, kun yhteiskunnan perusta, lasten ja nuorten hyvä peruskoulutus, ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Kun prosessi ei toimi, sitä on muutettava. Koulutus on saatava kuntoon, hän sanoo.

Liikunnan ja urheilun merkityksen Beqiri havaitsi tullessaan Suomeen. Suomen kieli ja käsipallo auttoivat häntä löytämään paikkansa yhteiskunnassa.

– Isäni sanoi, ole rohkea, opettele kieli ja muista, että taloja rakennetaan joka maassa. Hyviä neuvoja, käsipallon moninkertainen suomenmestari sanoo.

Töitä pitää olla ja tehdä

Kuluvan vaalikauden aikana kasvanut valtionvelka huolestuttaa Beqiriä. Velkaantuminen on saatava kuriin, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Esimerkiksi koulutuksesta ei hänen mielestään voi leikata.

­– Koulutuksen merkitys on maan tulevaisuuden kannalta iso. Me näemme jo nyt merkkejä siitä, mitä koulutuksesta tinkiminen aiheuttaa, Beqiri sanoo.

Toinen seuraavan vaalikauden haaste on hänen mukaansa työllisyys. Ihmisillä pitää olla töitä ja työlle tekijöitä, Beqiri muotoilee.

­– Työn tekemisen on aina oltava kannattavaa ja kannustavaa. Työn tekemisellä on ihmisille taloudellisen merkityksen lisäksi myös muuta merkitystä. Työ tuo elämään sisältöä.

­– Kyllä me tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa, jos aiomme saada kaiken työn tehdyksi. Meillä on jo nyt monella alalla pulaa tekijöistä. Ja on hyvä muistaa, että Euroopassa kaikki maat tappelevat samasta, ammattitaitoisesta työvoimasta. Se on meille haaste, Beqiri muistuttaa.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki