Signe-bändi oli valmistautunut esiintymään Helsingin juhlaviikoilla Huvila-teltassa. Vain viikkoa ennen esitystä uudet viranomaismääräykset kaatoivat huolella valmistellun konsertin. Viikkoa myöhemmin Signe kuitenkin ilmestyi lavalle.
Helsingin kaupunki järjesti eilen illalla kokeilun koronapassin käytöstä Vanhalla ylioppilastalolla. Iltaan kuului musiikkiesityksiä, puheita ja illallistarjoilu.
– Kulttuuri on henkireikä, ja sen merkitys korostuu poikkeusaikoina, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen evästi tilaisuutta.
Sveitsissä kehitetyllä Covid Certificate Check -sovelluksella varmistettiin koronaturvallisuus. Sisään pääsi, jos kaksi rokotetta oli otettu ja tehosterokotteesta oli kulunut vähintään kaksi viikkoa. Myös sairastettu tauti tai tuore negatiivinen testitulos avasi tien.
Sisään tultua vieraat leimasivat itsensä sisään Saksassa käytettävällä Luca-sovelluksella, joka helpottaa vieraiden jäljittämistä, jos turvatoimista huolimatta tauti leviäisi. Koronapassi ei estä tartuntoja mutta vähentää selvästi riskiä.
– Jos koronapassi lisää rokotteiden ottoa, hyvä niin. Jos ei, toivottavasti se ainakin lisää tapahtumia, Vartiainen sanoi.
Lakimuutokset odottavat
Helsingin kaupunki on mukana sosiaali- ja terveysministeriön koronapassiryhmässä ja sai yllättäen viikko sitten vihreää valoa koronapassin pilotoimiselle. Noho Partners -yhtiö järjesti kaupungin kanssa nopeasti pilotin.
Koronapassi on mahdollista ottaa myöhemmin käyttöön vapaaehtoisissa tilaisuuksissa, kuten kulttuuritilaisuuksissa, tapahtumissa ja ravintoloissa. Toistaiseksi passia ei voida vaatia ilman lakimuutoksia. Passia ei vastaisuudessakaan vaadita välttämättömissä palveluissa, kuten ruokakaupoissa, apteekissa tai liikennevälineissä.
On mahdollista, että vastaisuudessa koronapassi otetaan käyttöön vain vapaaehtoisena. Tampereella kokeiltiin viime viikolla koronapassin vapaaehtoista näyttämistä G Livelab Tampereen tilaisuudessa.
Helsingin tilaisuuteen saapui paikalle noin 120 kutsuvierasta. Vieraita opastettiin etukäteen tulostamaan tai lataamaan EU-koronapassi kotimaisesta Omakanta-palvelusta sekä asentamaan puhelimeensa Luca-sovelluksen. Tilaisuudessa noudatettiin normaaleja turvavälejä ja käytettiin maskeja muun kuin syömisen aikana. Ruuhkaa aulassa ehkäisi se, että tuloajat oli porrastettu.
Sujuvuus sai kiitosta
Kutsuvieraiden joukossa oli paljon kaupungin työntekijöitä ja kaupunginvaltuutettuja. Jo siksi muutamat yleisöstä haastatellut suhtautuivat myönteisesti koronapassin kokeiluun.
– Kannatan koronapassia. Se on järkevää ottaa käyttöön, vaikka sen käyttö olisi vapaaehtoista, sanoi kaupungin yksikönpäällikkö Riikka Åberg.
Haastatellut pitivät koronapassin lataamista ja sovelluksen asentamista suhteellisen helppona. Toki vielä helpompaa olisi ollut, jos koronapassitiedot olisi saanut suoraan henkilöllisyystodistuksen lukemalla.
– Uskon, että rajoitukset poistuvat joka tapauksessa loka-marraskuussa. On silti hyvä testata, miten passi toimii, koska tuskin tämä pandemia on viimeinen, tuumi yleisössä istunut viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola