Rakenteilla olevat tilat on suunniteltu varta vasten kirjastokäyttöön.
Insinööri-lehti tekniikka

Kirjojen kolossi kohoaa Kuopioon

Kaikkia maan kirjastoja palveleva Varastokirjasto saa modernit tilat ja kasvuvaraa.

Pohjois-Savoon nousee yksi maan suurimmista kirjastorakennuksista. Valtakunnallisen Varastokirjaston rakennustyöt Hiltulanlahteen Kuopioon alkoivat alkukesästä, ja valmista tulee ensi vuoden loppuun mennessä. Louhintatyöt ovat loppusuoralla, ja anturavalut on aloitettu.

Varastokirjasto toimii entuudestaan Kuopiossa Päivärannan kaupunginosassa vanhassa SOK:n keskusvarastossa. Nyt kirjasto saa varta vasten tarkoitusta varten rakennetut tilat.

Teknisiltä vaatimuksiltaan Varastokirjaston uusi tila vastaa perinteisiä kirjastoja. Kokoelmatila varustetaan jäähdytyksellä, jolla huoneilmaa voidaan kuivattaa kostealla säällä. Rakennukseen tulee aurinkovoimala.

Kokoelmatilaan rakennetaan aineistohyllyjä noin 130 hyllykilometrin verran. Muuttovaiheessa täyteen tulee noin sata hyllykilometriä. Joka vuosi aineistoa kertyy noin 1,5 hyllykilometriä lisää. Uudet valmistuvat tilat riittävät noin 15 vuodeksi eteenpäin, mutta tontilla on vielä laajentumisvaraa.

Aineistoa kertyy vuosittain

Varastokirjasto on eräänlainen kirjastojen kirjasto, joka palvelee kaikkia Suomen kirjastoja. Kokoelmaan kuuluu tieteellisiä kirjoja, aikakausjulkaisuja ja yleistä kirjallisuutta.

Kokoelmaan kuuluu noin 2,4 miljoonaa teosta, jotka muutetaan nykyisestä kirjastotilastaö vuoden 2025 alussa. Uusien tilojen laajuus on 10 570 bruttoneliömetriä.

Painetun aineiston määrällä mitattuna Varastokirjasto on maan suurimpia kirjastoja, Kansalliskirjaston ja joidenkin yliopistokirjastojen ohella. Viime aikoina useat kirjastot ovat kartuttaneet kokoelmiaan sähköisellä aineistolla, mutta Varastokirjastoon hankitaan vain fyysisiä kappaleita.

Vuosittain kirjastosta annetaan 55 000–80 000 lainaa. Lainausmäärät ovat sen verran pieniä, että uudessa kirjastossa päädyttiin perinteiseen liukuhyllyvarastoon. Automaattinen robottivarasto olisi ollut tilatehokkuudeltaan parempi mutta teknillistaloudellisesti kallis ratkaisu.

Asiakas saa kaukolainan

Aineisto on niin sanottua käyttökokoelmaa, eli kaikkia aineistoja lainataan asiakkaille, mutta paikalle pääsevät vain tutkijat. Muut asiakkaat käyttävät kirjaston kokoelmaa oman kirjastonsa kautta.

Jos tavallisen kunnankirjaston asiakas ei löydä omasta kirjastostaan haluamaansa kirjaa, hän voi tilata sen Varastokirjaston kautta kysymällä kirjastonsa asiakaspalvelusta. Kirjastot saavat kirjat kaukolainana Postin välityksellä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtakunnallinen Varastokirjasto perustettiin lailla vuonna 1989 palvelemaan kaikkia kirjastoja. Kirjaston uuden rakennuksen omistaa Senaatti-kiinteistöt. Kirjaston aineistoa voi selata Finna- ja Vaari-Finna-tietokannoista.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Arkkitehtiruutu