Insinööri-lehti työmarkkinat

Kilpailukykysopimus näkyy kukkarossasi

Tänään päättyy useita teollisuuden työehtosopimuksia. Taustalla hiertää kilpailukykysopimukseen kuuluvan työajanpidennyksen lisäksi sosiaalivakuutusmaksujen siirto työnantajilta palkansaajille.

Ylemmiltä toimihenkilöiltä umpeutuvat teknologiateollisuuden, tietoalan, suunnittelu- ja konsulttialan, ICT:n, viestinvälityksen ja arkkitehtisuunnittelun työehtosopimukset.

Työehtosopimuksissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista. Palkankorotusvaatimuksiin vaikuttaa tällä kierroksella se, että kilpailukykysopimus on leikannut palkansaajien tuloja menneinä vuosina. Osa on kompensoitu verotuksella, mutta vuodelle 2020 verokompensaatioita ei ole luvassa. Neuvotteluissa palkansaajat pitävät tiukasti kiinni ostovoiman säilymisestä.

Kilpailukykysopimus lohkaisee ensi vuonna osan mahdollisesti tulevista palkankorotuksista. Palkansaajien sosiaalivakuutusmaksun osuus kasvaa ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2016 työmarkkinajärjestöjen tekemä kilpailukykysopimus siirtää sosiaalivakuutusmaksuja työnantajalta palkansaajan maksettavaksi. Sosiaalivakuutusmaksu koostuu työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksuista. Maksut ovat veroluontoisia eli pakollisia ja vähennetään automaattisesti palkasta. Yhteensä palkansaajan sosiaalivakuutusmaksu kasvaa koko kilpailukykysopimuksen aikana 2,05 prosenttiyksikköä. Työnantajille maksujen siirtäminen on merkinnyt noin 1,9 miljardin euron piristystä vuodessa.

Lokakuussa 2018 insinöörien mediaanipalkka oli tasan 4 000 euroa. Tästä summasta laskettuna insinööri maksaa ensi vuonna kuukausittain 16 euroa enemmän sosiaalivakuutusmaksuja kuin tänä vuonna.

Voit laskea kilpailukykysopimuksen vaikutuksen omaan palkkapussiisi alla olevalla laskurilla.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Vibeke Olsen /Mostphotos