Risto E. J. Penttilä näkee kotimaisella puolustusteollisuudella hyvän tilaisuuden.
Insinööri-lehti talous

Kiina ja Ukraina määrittävät talouden suunnan

Ulkomaille laajentavien yritysten on pakko arvioida konfliktien seurauksia markkinoille.

Nordic West Office -konsulttitoimiston toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä näyttää yleisölle kuvaa oletettavasti aasialaisesta nörtistä. Team Finlandin tapahtumaan tänään kokoontunut yleisö koostuu kotimaisten vientiyritysten edustajista ja diplomaateista. Käsiä ei nouse juuri ylös, vaikka henkilön sukunimikin paljastetaan.

– Hän on maailman vaikutusvaltaisin henkilö, Penttilä lisää kierroksia.

Pakko se on paljastaa, kun kukaan ei arvaa. Kuvassa on puolijohdevalmistaja Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun ”Jensen” Huang.

Penttilän mielestä suomalaisten yritysjohtajien pitäisi seurata enemmän maailmanpolitiikkaa. Johtavia maita yhdistää kilpajuoksu tekoälyn kehityksessä. Tarvittavia puolijohteita valmistetaan Taiwanilla, jota Kiina pitää omana kapinoivana maakuntanaan.

Se, mitä tapahtuu Tyynellämerellä, vaikuttaa myös kotimaassa. Yhteistyön jatkuminen avaa kotimaisille yrityksille markkinoita Aasiassa, ja talouskasvu puolestaan tuo rahaa hyvinvointivaltion ylläpitämiseen.

Kiina aiheuttaa ison riskin

Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainaan pakotti länsimaiset yritykset vetäytymään Venäjältä, ja muita uhkia on jäljellä maailmalla.

Yhdysvalloissa pidetään ensi vuonna presidentinvaali. Se antaa suuntaa, kehittyykö Yhdysvallat nationalistiseksi vai yhteistyöhaluiseksi. Jos republikaanien toiveet toteutuvat ja sirutuotanto siirretään Taiwanilta kotimaahan, intressit saarivaltion turvallisuudesta huolehtimiseen voivat pienentyä. Ukrainan avustaminen saattaa samalla lopahtaa.

– Jos Ukrainan vastahyökkäys ei etene toivotusti, myös Euroopassa maat voivat jakautua haukkoihin ja kyyhkyihin.

Kiinan taloudessa on nyt romahdusvaara, ja kansalaiset ovat tyytymättömiä. Jos kommunistinen puolue aikoo hoitaa sisäpoliittisia ongelmia ulkopolitiikalla, se voi yrittää sotilaallista hyökkäystä Taiwania vastaan. Tämä aiheuttaisi länsimaisten yritysten vetäytymiseen Kiinasta, joka on monelle yhtiölle iso markkina.

Suomen pitää kansainvälistyä nopeasti

Penttilän selvä toive on teknologiayhtiöiden vetämä kasvu, jonka imussa myös Kiinan kansalaiset tyytyvät oloihinsa. Uuden kylmän sodan kehittyminen ei sekään ole hänestä aivan paha.

– Ainakaan kylmä sota ei ole kuuma. Ja jos muistellaan kylmän sodan alkua, se oli voimakkaiden investointien ja kasvun aikaa.

Suomalaisilta yrityksiltä Penttilä toivoo nopeutta. Etenkin puolustusteollisuudella on nyt sauma päästä Nato-jäsenyyden myötä laajaan yhteistyöhön muiden maiden kanssa.

– Pitää ottaa kaikki irti siitä, että ehdimme Natoon ennen Ruotsia. Jos emme ole nopeita, Ruotsi rohmuaa kaikki puolustusinvestoinnit.

Suomen kansainvälisinä vahvuuksina on pidetty puhdasta teknologiaa. Penttilä varoittaa tuudittautumasta mielikuvaan, että Euroopassa oltaisiin siinä muita edellä.

– Amerikkalaiset yritykset ovat mukana vihreässä siirtymässä, ja he aikovat voittaa pelin.

Teksti ja kuva: Janne Luotola